A fost aprobată construirea unui nou terminal la Aeroportul din Iași

aeroportul-iasi

Consilierii judeteni au aprobat astazi Scenariul 2 din Master Planul Integrat pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași. Acesta prevede construirea de facilitati suplimentare si cresterea capacitatii de procesare a terminalelor existente din amplasamentul actual. Principalele obiective vor fi construirea noului terminal T4 și extinderea parcării.

Terminalul T4 va fi realizat între actualul T3 și hangarul Aerostar, pe trei niveluri, cu posibilitate de îmbarcare în aeronavă prin poduri suspendate. Va avea șapte porți de îmbarcare și o capacitate de procesare de 3,5 milioane de pasageri pe an, până în 2045.

Costel Alexe, președinte CJ Iași: „Astăzi în ședința de Consiliu Județean, prin votul consilierilor județeni, vrem să facem acest pas important, care ne va duce ca, chiar dacă suntem într-o criză de timp, la finalul lui 2023 să avem unul dintre cele mai mari și mai frumoase aeroporturi din țară.

În luna iulie au tranzitat aeroportul din Iași aproximativ 80.000 de pasageri, iar in august numărul va crește și până la 120.000.

Costel Alexe, președinte CJ Iași: „La finalul proiectului, proiect ce va avea o valoare estimativă de 380 milioane de lei, terminal nou plus parcare exterioară, vom ajunge să procesăm un număr cel puțin dublu față de cât putem să facem astăzi de pe terminalul T3. Practic, vom putea ajunge ca de pe noul temrinăl să procesăm în jur de 3 milioane și ceva de pasageri.

Cristian Stanciu, lider grup consilieri judeteni PSD Iași: „Observ că la specificații legate de surse de finanțare privind această schimbare, inclusiv realizarea terminalului T4 și de asemenea vrem să auzim cam care ar fi estimarea, eventual următoare, cu privire la funcționalitatea corespunzătoare acestui terminal T4, prin procesarea unui nou terminal de pasageri, extinderea acestui T4, mărirea acestuia, pentru a nu mai ajunge în situații anterioare. Folosim terminalul T1, T2, T3 și peste 2-3 ani să căutăm să construim un T5.

Costurile totale sunt estimate la 80 de milioane de euro, din care 75% sunt fonduri nerambursabile, ce vor fi alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Vasile Stoicea, director Aeroport Iași: „Ca prim pas de extindere de dezvoltare al Aeroportului Iași, dorim să realizăm un nou terminal și o parcare pentru pasageri. Un nou terminal, o suprafață suficient de mare și cu suficiente facilități pentru un trafic de 3,5 milioane de pasageri, pe care sperăm să-l atingem cât mai repede. Ca estimare de timp este anul 2045 în acest proiect. Valoarea investiței este destul de mare, în jur de 80 de milioane de euro, un terminal de 30.000 de mp, dedicat curselor externe, urmând ca cele existente să le refuncționalizăm pentru curse interne și cargo.

Termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2023, restul proiectului urmând a fi implementat etapizat.