A doua mare banca din Elvetia a cerut ajutor de urgenta. A fost prima unda de soc produsa de falimentul Silicon Valley Bank din SUA

Autoritățile financiare elvețiene au încercat aseară să calmeze piețele oferind sprijin băncii Credit Suisse, afectată de criză. Compania a cerut ajutorul Bancii Națională a Elveției, să intervină după ce o scădere masivă a prețului acțiunilor sale a declanșat semnale de alarmă în întreaga lume – și a implicat oficialii Băncii Angliei în discuții de urgență cu omologii din întregul sistem financiar mondial.
Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu până la 30% ieri, înainte de a încheia la 24%, declanșând o oprire de urgență a tranzacțiilor pe bursa elvețiană. Prăbușirea a avut loc în condițiile în care președintele celui mai mare finanțator al Credit Suisse, Saudi National Bank, a exclus posibilitatea de a oferi mai mulți bani companiei din cauza problemelor legate de reglementare.
Intr-o intervenție dramatică, Banca Națională a Elveției a declarat aseară: „Credit Suisse îndeplinește cerințele de capital și lichiditate impuse băncilor de importanță sistemică. Dacă este necesar, Banca Nationala va furniza lichidități Credit Suisse”.
Credit Suisse a anuntat că ia ‘măsuri decisive’ pentru a-și consolida lichiditățile prin exercitarea opțiunii de a împrumuta de la Banca Națională a Elveției până la 54 de miliarde de dolari. Între timp, oficiali ai Băncii Angliei evaluau aseară impactul unei potențiale prăbușiri a Credit Suisse, potrivit Telegraph.
Acest lucru se întâmplă în condițiile în care și indicele FTSE 100 al Bursei de Valori din Londra a suferit cea mai proastă zi de la invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut, cu o scădere de 3,8%. Scăderea a marcat cel mai mare declin într-o singură zi, în termeni procentuali, de la 24 februarie 2022.
Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă din Elveția, are o prezență importantă la Londra și are peste 5.000 de angajați. A fost panica după ce Credit Suisse a recunoscut marți că au fost identificate „deficiențe materiale” în controalele sale de raportare financiară.
Banca cu sediul la Zurich, veche de 167 de ani, este cuprinsă de criză de câteva luni, în timp ce încearcă să își revină după o serie de scandaluri care au afectat încrederea investitorilor și clienților săi și au dus la retragerea a miliarde de euro.
Aceste probleme au fost agravate de prăbușirea, săptămâna trecută, a grupului american Silicon Valley Bank (SVB) – cel mai mare faliment bancar de la criza financiară din 2008 încoace, care a stârnit îngrijorări mai largi cu privire la stabilitatea întregului sector financiar.
Dar, în timp ce SVB s-a concentrat pe o zonă de nișă a economiei – în principal pe start-up-urile din domeniul tehnologiei – un eșec al Credit Suisse ar putea avea efecte mai ample, datorită dimensiunii sale și legăturilor profunde cu sistemul bancar.
Într-un avertisment dur, economistul Nouriel Roubini, a declarat că o prăbușire a Credit Suisse ar fi un „moment Lehman”, făcând referire la marea bancă de investiții americană Lehman Brothers, care a dat faliment în august 2007, la începutul crizei financiare mondiale.
În declarația de aseară a Băncii Naționale a Elveției se arată că „problemele anumitor bănci din SUA nu reprezintă un risc direct de contagiune pentru piețele financiare elvețiene”.
Problemele Credit Suisse s-au extins rapid la alte bănci europene importante, BNP Paribas din Franța și Societe Generale din Franța scufundându-se cu peste 10%.
Între timp, banca germană Deutsche Bank s-a prăbușit cu peste 9%, în timp ce rivalul său Commerzbank a scăzut cu 8,8%. În Marea Britanie, acțiunile Barclays au scăzut cu 9%, Lloyds a pierdut peste 4%, NatWest a coborât cu 6%, HSBC a alunecat cu 5%, iar Standard Chartered cu 7,7%.
De asemenea, panica a traversat Atlanticul pentru a afecta acțiunile băncilor americane, deoarece JP Morgan a scăzut cu 5,5%, Morgan Stanley a scăzut cu 6,7%, Goldman Sachs a pierdut 5,2%, iar Bank of America a scăzut cu 3%.