A doua ediție a Conferinței Regionale „Construim România Împreună”

Astăzi, la Iași, Patronatul Societăților din Construcții a organizat a doua ediție a Conferinței Regionale „Construim România Împreună”. A fost un prilej excelent pentru investitori, firme de construcții, autorități și mediul academic să stea la aceeași masă și să discute despre viitorul dezvoltării durabile în regiunea Nord-Est.

Evenimentul a pus în centru colaborarea reală dintre toate părțile implicate, subliniind cât de importantă este susținerea oamenilor bine pregătiți, care să ducă mai departe proiectele mari.

Irinel Tofan, Președinte PSC – Filiala Iași și Director General Conest:

“Construim Romania impreuna! Trebuie sa o construim! Este un mesaj din partea Patronatului Societatilor in Constructii. Incercari am avut in  decursul anilor de a avea un dialog cat mai apropiat, cat mai corect si cat mai productiv cu institutiile publice regionale si centrale. Fac o paranteza, bine stim, statul este principalul investitor in domeniul constructiilor, noi firmele de constructii avem nevoie de lucrarile publice, dar cred ca trebuie sa punem intr-o ecuatie completa si faptul ca statul are nevoie de firme de constructii sa-si duca la indeplinire planurile”

Această colaborare între stat și mediul privat este esențială pentru realizarea proiectelor majore din regiune și pentru valorificarea finanțărilor europene programate pentru perioada 2026–2030.

Mihai Chirica, Primar Mun. Iași:

“Vremurile grele sunt cele pe care noi le-am creat, pe care trebuie sa si le asume clasa politica, in ansamblul sau, indiferent de culoare si ar trebui sa se trezeasca in cele din urma, sa inteleaga ca a gresit. Parerea mea este ca nu a gresit din punct de vedere economic, ci in educatie, cu toate relele prin care trecem acolo se datoreaza faptului ca am abandonat sau am tratat superficial educatia cetateanului roman”

Tema educației rămâne un punct central, iar organizatorii subliniază necesitatea formării unei forțe de muncă bine pregătite, care să asigure sustenabilitatea proiectelor de dezvoltare.

Paul Butnariu, Președinte Camera de Comerț și Industrie Iași:

“Este un eveniment care ma bucura pentru ca asta arata dorinta de asociativitate in zona noastra. Poate ca oamenii reusesc sa isi schimbe mentalitatea”

Dezvoltarea durabilă a Moldovei depinde de parteneriate eficiente între mediul public și cel privat, iar astfel de evenimente contribuie la consolidarea acestora.

Cristian Sologon, Ministru Secretar de Stat – Ministerul Transporturilor:

“Cred ca in acest moment, oportunitatile care stau in fata investitorilor in regiunea Moldova vor fi mult mai mari decat in alte regiuni, ceea ce cred ca va duce intr-un final la o egalizare. E drept, nu peste noapte, acolo unde oamenii sunt harnici si statul trebuie sa fie asemeni lor”

Cu o tradiție academică puternică și companii locale implicate, Iașul poate deveni un pol regional de excelență în construcții, susținut de un parteneriat durabil între toate părțile implicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *