A crescut valoarea proiectului de modernizare a depoului Dacia

Depou Dacia

Consiliul Local Iași a votat în ședința de ieri și o hotărâre privind aprobarea bugetului și a notei de fundamentare a proiectului „Digitalizare obiective în cadrul proiectului Modernizare Depou Dacia (tramvaie, troleibuze şi autobuze electrice) plus zona de acces depou – pod peste pârâul Rediu, Strada Strămoşilor şi Rond Dacia, Municipiul laşi”.

Valoarea totală a proiectului este de 68.842.925,62 de lei, iar acesta ar putea fi finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Componenta C10 „Mobilitate Urbană Durabilă şi Digitalizare”.

Investiţia va fi implementată şi finalizată până la data de 30 iunie 2026.

Concret, proiectul de digitalizare a depoului de tramvaie Dacia prevede:

1). realizarea unui sistem de semnalizare automatizat pentru exploatarea în siguranţă a sistemului de transport public și asigurarea proceselor de schimbare a direcţiilor asistate digitalizat pe întreaga limită de proiect (depou plus zona de acces inclusiv strada Strămoşilor şi Rond Dacia), plus modernizarea intersecţiilor prevăzute cu sisteme de semnalizare automatizate din oraş;

2). realizarea unui sistem de tip Depot Management System (tramvaie plus autobuze) prin care se asigură controlul și operarea sistemului de semnalizare în condiţii de siguranţă, planificarea garării tramvaielor, planificarea activității de exploatare și asistență digitalizată pentru procesele privind întreţinerea, reviziile și reparaţia tramvaielor;

3). realizarea unui sistem Building Management Sistem (BMS) pentru digitalizarea exploatării echipamentelor care deservesc funcţiunile din depou (sisteme de avertizare și asistență anti-coliziune pentru conducătorii de vehicule dedicate transportului public inclusiv tramvaie – prin control la nivelul depoului.

Modernizarea depoului din Dacia al Companiei de Transport Public a devenit prioritară și în contextul achiziției de către municipalitatea ieșeană, prin intermediul fondurilor europene, a 32 de tramvaie (Bozankaya și PESA) și a 44 de autobuze electrice, la care se adaugă oportunitatea achiziției altor mijloace de transport electrice (tramvaie, autobuze și troleibuze) prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027 și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Valoarea totală actualizată a proiectului, în urma creșterii masive a prețurilor materialelor, este de 273.520.522,72 lei, din care construcții și montaj în de 182.675.938,69 lei.