A crescut promovabilitatea în Iași la examenul auto

examen

Iașul se află de ani buni pe ultimele locuri la promovabilitatea candidaților la examenul pentru obținerea permisului auto. Acest lucru a fost influențat în mare parte și de faptul că programările pentru susținerea examenului durează câteva luni bune, lucru care ar fi dus la scăderea nivelului de promovare a elevilor. Pentru a reduce acest timp, mai mulți examinatori din alte județe au fost detașați la Iași, iar acest lucru a adus o creștere a numărului de candidați care au luat permisul auto.

Dacă până nu demult, platoul din capăt Dacia era locul în care elevii plângeau că au picat examenul auto, acum lucrurile s-au mai schimbat.

Conform legii, școala de șoferi trebuie să pregătească elevul timp de 24 de ore pentru cunoașterea Codului Rutier și timp de încă 30 de ore pentru condusul propriu-zis, la care se mai adaugă câteva zeci de ore, în funcție de abilitățile candidatului. Una dintre principalele probleme identificate de către școlile de șoferi din Iași este aceea că, din momentul în care un elev se înscrie la o școală de șoferi și până când ajunge să susțină proba teoretică și cea practică, trece foarte mult timp. De câteva luni bune, la solicitarea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor mai mulți examinatori din alte județe au fost detașați la Iași pentru a reduce perioada de așteptare pentru susținerea examenului pentru permisul auto.

„În cursul weekend-ului 29-30 octombrie la activitatea practică de verificare a candidaților la categoria B în municipiul Iași a participat și o comisie de examinare de la SPC Mureș în sprijinul candidaților. Au fost examinați 299 de candidați în cursul săptămânii 3-4 noiembrie la nivelul județului”, a declarat Ștefan Grecu, șef SPCRPCIV Iași.

Alexandra are 23 de ani, este din Iași și a luat cu brio examenul auto. Tânăra spune că a mai încercat în urma cu ceva timp să ia permisul, dar nu a reușit, însă ieri a fost ziua ei norocoasă.

„Am mai făcut o școală acum câțiva ani însă nu am fost suficient de pregătită și am reușit.

R: -Sunt examinatori veniți din alte orașe. Crezi că s-a schimbat un pic abordarea?

-Da, în bine. Chiar în bine”, a spus Alexandra.

Atât elevii, cât și instructorii spun că rezultatele la examenele auto s-au schimbat în ultima perioadă.

Astăzi am avut un singur elev examinat, care a luat permisul. Se vede o schimbare, se vede un ajutor din partea colegilor din Satu Mare, o alta mentalitate. Au venit de dimineață cu elevii, le-au creat o stare ok. Li s-a spus ce au de făcut pentru examen. Minim 25 de minute de condus. Toate au fost în regulă”, a precizat Dumitru Badea, instructor auto.

Din cele 43 de școli de șoferi care funcţionează la Iași, niciuna nu a reușit să depășească pragul de 60% la promovabilitatea candidaților, în ultimul an.

Din punctul nostru de vedere un elev ar trebui să fie programat în maxim două luni de zile, lucru care se întâmplă în țară. De exemplu, la Satu Mare discutam cu colegii mai devreme și acolo programările sunt undeva la două săptămâni. Noi vorbim aici de trei – patru luni. Perioada este foarte mare, timp în care majoritatea elevilor își pierd din îndemânare și din cunoștințele pe care și le însușesc din cadrul școlilor de șoferi, a explicat Raul Neneștean, preș. Asociația Școlilor și Instructorilor Auto Iași.

Cei mai mulți candidați din județul Iași se înscriu pentru categoria B.