A crescut numarul persoanelor cu pneumonii. Pacientii trateaza superficial simptomele si ajung la spital

pneumonie

La Spitalul de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” au fost tratati de la începutul lunii octombrie si pâna acum 112 pacienti diagnosticati cu diferite tipuri de pneumonii.
Numarul pacientilor diagnosticati cu viroze respiratorii este la jumatate fata de cel al pacientilor cu pneumonie, medicii concluzionând ca cei care ajung la spital vin cu forme deja agravate.

Vârstele pacientilor internati pornesc de la 1 an si ajung pâna la 97 de ani.

„Pneumonia este una din afectiunile determinate de neglijarea si complicarea «banalei raceli», cum e considerata în popor aceasta afectiune a cailor respiratorii superioare. De asemenea, pneumonia poate fi consecinta neglijarii gripei, cea mai grava forma de viroza respiratorie. De aceea revenim prin a spune ca inclusiv în cazul unei viroze respiratorii medicul de familie sau chiar medicul specialist este cel care stabileste gravitatea bolii”, a precizat dr. Florin Rosu, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.

De ce este recomandata vaccinarea antigripala?

Principalele simptome ale unei viroze sunt: rinoree, congestie nazala (nas înfundat), durere la înghitire, rosu în gât, febra si chiar manifestari digestive. Medicii spun ca indiferent de simptome, este indicat ca orice persoana sa ia legatura cu medicul de familie sau sa se adreseze direct medicului specialist.

„Ambulatoriul spitalului serveste tuturor pacientilor si nu orice consult realizat aici se finalizeaza cu internare. Ceea ce se întâmpla în ambulatoriu este ca unul dintre specialistii nostri face anamneza pacientului, evaluarea corecta si alege investigatiile necesare pentru stabilirea tratamentului potrivit acestuia”, a mai precizat medicul iesean.

În aceasta perioada în care numarul virozelor respiratorii este în crestere, medicii recomanda vaccinarea antigripala. Doar într-o saptamâna, între 17 si 23 octombrie au fost diagnosticate 5.559 cazuri de infectii respiratorii acute. Dintre acestea, 4.665 au fost infectii virale ale cailor respiratorii superioare si 894 au fost pneumonii.

„Vorbim de pacienti cu patologii asociate, dar si de cetatenii aparent sanatosi care se stiu cu sensibilitate crescuta. O viroza respiratorie, o gripa tratata necorespunzator sau neglijata terapeutic înseamna complicatii importante. Pe termen lung se pot dezvolta fenomene pulmonare care conduc la destructurarea tesutului pulmonar ce va predispune la infectii repetate pe pacursul vietii”, a completat dr. Florin Rosu.