A crescut numărul pacienților diagnosticați cu apnee

Apneea în somn este o afecțiune frecventă în România, cu o prevalență estimată între 4% și 6% din populație, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 milioane de persoane afectate. ​ În ultimii ani, s-a observat o creștere a numărului de pacienți diagnosticați și tratați pentru apnee în somn.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), numărul pacienților pentru care s-au decontat aparate de presiune pozitivă continuă în căile respiratorii a crescut de la 63.000 în 2022 la aproximativ 64.000 în 2024. ​ Apneea în somn poate afecta și copiii. Un studiu recent a arătat că 9,6% dintre copiii din România prezintă riscul de a dezvolta tulburări de respirație în timpul somnului, cea mai gravă formă fiind apneea obstructivă. ​

In Iasi exista un Laborator de somnologie unic in Moldova unde poate fi monitorizata intreaga activitate a somnului pe timpul noptii. Cel mai tanar pacient cu apnee in somn are 13 ani, o tulburare severa ce poate pune in pericol viata.

Primul simptom al apneei este oboseala si sforaitul pe timpul noptii. Respiratia este deficitara, creierul si restul organismului nu este oxigenat suficient si pot aparea afectiuni foarte grave. Afectiunea poate fi depistata doa cu ajutorul unor dispozitive speciale. La nivelul Laboratorului de Somnologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie se poate face monitorizarea mai multor afectiuni.

Andreea Zabara, Medic Specialist Spitalul de Pneumoftiziologie: “Ignoram simptomatologiile pentru ca dezvoltam un grad de toleranta in ceea ce privesc aceste acuze, ne obisnuim cu ele si nu ne deranjeaza atat de mult. La noi, in spitalul nostru a crescut comparativ cu anul trecut undeva la 60% aceasta rata de adresabilitate si implicit rata de diagnosticare. In spitalul nostr se desfasoara un studiu al patologiei somnului de multa vreme. Bineinteles ca, a evoluat partea de diagnostic, aparatele cu care reusim sa investigam pacientii si pentru a trata patologia“.

Pacientul din imagini spun ca apneea in somn a fost descoperita in urma cu mai multi ani cand cei apropiati i-au spus ca ramane fara aer.

Grigore Mariuta, Pacient: “Noaptea ma trezesc din doua in doua ore si simt o gheara puternica. asta i-am spus si cardiologului care mi-a recomandat sa fac analiza asta pentru ca era posibil sa nu mi se oxigeneze creierul. De asta sa am durerea la inima, nu pot sa dorm”.

Investigarea polisomnografică evidențiază cauzele de producere a apneei in somn, fapt ce conduce la ameliorarea calității vieții si prevenirea unor complicații cardiovasculare și neurologice cu risc vital.

Radu Dabija, Director Spitalul de Pneumoftiziologie Iasi: “Tulburarile din timpul somnului si este legat de somnul in timpul volanului si suntem singurul centru din Moldova si un laborator de somnologie pus la punct din toate punctele de vedere. Putem sa dignosticam toate tulburarile din timpul somnului si sindromul de apnee in somn. Avem o crestere din toate punctele de vedere”.

Investigațiile se pot realiza fie în regim de spitalizare de zi, fie prin internare pentru 24 de ore, în rezerve speciale din cadrul laboratorului. Deși există o listă de așteptare, timpul de programare nu este foarte lung. În medie, laboratorul poate evalua zilnic între 10 și 12 pacienți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *