A crescut numarul companiilor care au intrat in insolventa

Numărul companiilor care au apelat la procedurile de insolvență în primul semestru al anului 2024 a crescut la 3.600, peste cele 3.401 raportate în primele șase luni din 2023, arată o analiză CITR. Dintre acestea, 72 sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion euro.
Un prim factor care a dus la aceasta situatie au fost masurile de sprijin economic si financiar aplicate intregii economii pentru a ajuta mediul economic sa treaca prin perioada pandemiei de Corona Virus.
”Efectele pe termen scurt au fost acelea de a reduce numarul de proceduri deschise si numarul de companii care nu au avut posibiliatatea sa isi plateasca datoriile iar in acelasi timp efectul pe termen lung a fost ca aceste companii au avut o dificultate mai mare in a se adapta la contextul actual de piata”, a declarat Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR
Astfel situatia cu care se confrunta companiile care au apelat la procedurile de insolventa reprezinta o revenire la normalitate din acest punct de vedere. Companiile care nu se pot mentine prin intermediul propriilor forte se vad nevoite sa apeleze la acest gen de masuri de protectie.
”In esenta, cresterea de 10% pe care o vedem este datorata acestei reveniri la normalitate si se produce pe fondul unor dificultati majore pe care companiile le-au intampinat in ultima perioada nu doar din contextul pandemic si vorbim aici in primul rand de presiunea pe care foarte multi producatori o simt din partea materiilor prime care au trecut prin valuri succesive de scumpiri datorate contextului macro-economic , vorbim de asemenea de cresterea costurilor in zona salarii, taxe ”, a mai declarat Paul Dieter Cîrlănaru
Deciziile de management inadecvate și lipsa unui plan de afaceri robust au fost, de asemenea, factori care au contribuit la insolvența unor companii. Lipsa unei strategii clare de gestionare a crizelor și de prevenire a materializării riscurilor a fost evidentă în multe cazuri analizate.