A crescut gradul de comasare a terenurilor agricole

Teren-agricol

Romania este una dintre tarile cu cel mai mare potential agricol din Uniunea Europeana sau cel putin asta o arata statisticile. La ultimul Recensamant s-a constat ca a crescut gradul de comasare a terenurilor agricole, factor care influenteaza productivitatea. Mai avem de lucrat, insa, la productie, instalatii si la pregatirea fermierilor.

România suferă de cea mai acută problemă de fragmentare a proprietății în agricultură dintre toate țările din Uniunea Europeană, deși se situează pe primele locuri la suprafața agricolă utilizată. Fragmentarea terenurilor agricole și lipsa mecanizării din ultimii ani a dus la scăderea productivității și asta s-a putut observa în toate culturile. România avea la ultimul Recesământ agricol aproximativ trei milioane de exploatații agricole care reprezenta 33% din totalul de la nivelul UE. În momentul de față cea mai mare suprafață cultivată este cea a cerealelor: grâu și porumb.

Datele de la Recensământul agricol de anul trecut ne arată că numărul exploatațiilor agricole a scăzut cu 900.000 de exploatații ceea ce duce la o creștere a suprafeței medii a unei exploatații agricole. De exemplu, o exploatație individuală a oamenilor obișnuiți a crescut de 1,75 hectare la 2-3 hectare de teren. Pe când la exploatațiile cu personalitate juridică, fermele care sunt gestionate de societăți agricole suprafața medie în momentul de față este de 195 de hectare față de 190 de hectare”, a declarat Ciprian Iftimoaie, director adjunct DJ Stastistica Iași.

Statisticile arată că, cele mai profitabile culturi pentru terenurile mici sunt plantațiile de pomi fructiferi sau legume la solar.

Suprafața agricolă cultivată cu plante, cereale a crescut. S-au diminuat, în schimb,suprafețele cultivate cu vii, cu pomi fructiferi au crescut”, a mai spus Ciprian Iftimoaie.

Conform datelor, România are o mărime medie de exploatație similară cu Malta sau Cipru, țări insulare cu suprafețe agricole mult mai mici.