A crescut cererea de pe piața imobiliară din Iași

blocuri-Iasi

Pe piața imobiliară din Iași, cererea se menține ridicată atât pe partea de vânzări cât și de închirieri. Ieșenii sunt în continuare preocupați de achiziționarea apartamentelor, în timp ce studenții și refugiații ucraineni de închirierea unor locuințe temporare.

Chiar dacă prețurile sunt mai mari decât anul trecut, ieșenii vor să cumpere apartamente, în special prin programul Prima Casă. Pe piața imobiliara din județul Iași, cererea a înregistrat o creștere semnificativă față de ultimul an.

Adrian Lupu – agent imobiliar

„Dacă auzim chestii pe piață, vis a vis de lucruri care merg în jos, pot să spun că nu e cazul, cu siguranță. Adică, cel puțin vorbim pe cifre, februarie și martie, în cazul nostru au fost cele mai bune două luni, din ultimul an și jumătate.”

În Iaşi, aşteptările vânzătorilor de apartamente au ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la o medie de 1.203 euro pe metru pătrat util, în creştere cu 0,9% faţă de luna anterioară, când se situau la 1.192 de euro pe metru pătrat. Cu toate astea, ieșenii continua să se intereseze.

Adrian Lupu – agent imobiliar

„Pe noi ne sună într-o zi, zeci de oameni, care ar vrea să cumpere, care ar vrea să facă ceva. Sunt oameni care vor să cumpere acum, sunt oameni care vor să cumpere peste 1 an. Cei care vor să cumpere peste un an, poate nu au mai sunat și asta ne-a ajutat nouă activitatea, pentru că s-au consumat mai puține resurse. Dar cei care au avut nevoie să achiziționeze în perioada asta, peste o lună, două, ne-au sunat în continuare. Și de asta am avut niște rezultate, care pe noi ne mulțumesc foarte mult, dar și clienții pe care-i avem. Adică prețul nu-l vedem influențat, ba chiar merge în sus. Tranzacții se fac și chiar vorbim de februarie și de martie, unde și de la nivel instituțional vorbim de sume de sute de mii de euro, adică nu vorbim de 70 – 80, 100 de mii, unde investițiile se fac.”

Deși, agenții imobiliari sunt entuziasmați de creșterea cererii, la celălalt pol, pe segmentul chiriilor, lucrurile stau total diferit. Un exemplu este cel al studenților care vin din mediul rural sau alte județe și care, din cauza reînceperii peste noapte a cursurilor, au fost nevoiți să investească în chirii.

Ștefan Rusu – student

„Ca și student, neavând posibilitatea momentan să-mi cumpăr un apartament, am apelat la o chirie. Doar gândul ăsta m-a determinat să-mi iau o chirie. Bugetul unui student nu face fața la o asemenea presiune, nici nu mai vorbim de faptul că și la chirie este greu. Spre exemplu, eu impreună cu soția mea locuim într-un apartament cu o camera, la marginea orasului si dam in jur de 1400 lei cu tot cu utilități. Este foarte mult pentru noi ca studenti. Nici nu putem lucra din cauza facultatii si nu avem un venit stabil. Totul s-a scumpit si e greu.”

În unele cazuri, chiriile au crescut cu până la 30%, față de acum câteva luni. Studenții sunt nemulțumiți de această creștere artificială, deoarece revenirea lor în Iași nu este un moft, ci o obligație. Preturile s-au mărit din cauza cererii tot mai mari, o data cu începerea războiului din Ucraina.

Andreea Herciu – student

„Eu nu sunt din Iasi. Sunt studenta si am fost obligată să imi iau o chirie pentru că viața la camin nu este chiar roz. Iar pentru asta trebuie să plătesc pentru o garsonieră în zona Nicolina, în jur de o mie de lei, fără utilități. Mi se pare deja exagerat. Cât timp pandemia ne-a ținut în case, prețul chiriilor era acceptabile, însă acum, odata ce s-au întors studentii, au mărit. Mi se pare bătaie de joc, dar nu avem încotro. Ne descurcam cum putem.”

Piața imobiliară din Iași este considerată accesibilă în comparație cu orașul Cluj și capitală, unde prețurile au explodat efectiv.