FOTO/VIDEO: Mesaje de încurajare pentru refugiați, din partea copiilor ieșeni

WhatsApp-Image-2022-03-07-at-17.11.021

Viața copiilor din Ucraina s-a schimbat radical, odată cu izbucnirea războiului. Aceștia au fost nevoiți să renunțe la școală și tot ce le aducea zâmbetul pe buze. În semn de solidaritate, copiii ieșeni au protestat astăzi față de conflictul din Ucraina.

De ziua gestului frumos, elevii Școlii „Carol I” au hotărât să sărbătorească într-un mod mai special. Aceștia au ieșit pe terenul de sport al școlii și au transmis gânduri și mesaje frumoase, copiilor refugiați, prinși la mijloc, într-un război inutil.

Claudia Cărăușu – director al Școlii „Carol I” Iași:

„Astăzi sărbătorim ziua gestului frumos. Printre litere, cifre, probleme și compuneri, școala s-a oprit astăzi din activitățile ei tradiționale. Pentru că are la îndemână cea mai frumoasă și mai puternică armă, zâmbetul și inocența copiilor din această școală. Ne gândim să transmitem și noi un mesaj de empatie, de solidaritate pentru toți copiii din Ucraina. În aceste zile am vizualizat în mass-media extrem de multe reportaje. Economice, financiare, umane . Însă trebuie să ne gândim că printre refugiați sunt și copii a căror viață s-a întrerupt într-o zi, în decursul ei numit obișnuință.”

Fie că au desenat, au scris mesaje sau au cântat, copiii au încercat să fie unici și ingenioși. Au cumpărat baloane și au făcut prăjituri cu răvașe, în semn de solidaritate.

Claudia Cărăușu – director al Școlii Carol I

„Copii din Școala Carol I, au inițiat o activitate. Fiecare s-a gândit la un timp de acțiune. Unii au desenat cu cretă colorată, alții au scris mesajele lor prin desenele pe care le-am expus pe gardul școlii. Ne-am gândit să derulăm acțiunea de astăzi, pornind de la două obiective. Cerința părinților din comunitatea Carol de a-i ajuta să-i facă pe copii să înțeleagă corect ceea ce se întâmplă în zilele noastre, cum să le explice, cum să-i învețe să decanteze imaginile de la televizor, cum să-i pregătească în calitate de părinți. Iar a doua este datoria noastră, a școlii Carol să ne învățăm copiii să facă acele lucruri care trebuiesc în situații critice”

Vizibili emoționați, elevii au creat și bannere cu mesajul „Împreună pentru pace”.

„Dragi copii din Ucraina. Vă doresc sănătate, pace și speranță. Vă doresc să vă culcați în patul vostru liniștiți, alături de părinții voștri. Să visați, să mergeți la școală și să citiți. Sperăm că acest război se va termina cât mai repede.” ne-a povestit un elev al școlii.

„Să ne luăm inimă cu inimă, mână cu mână și să stăm puternici pentru Ucraina. Să-i primim cu bucurie la noi în țară și să sperăm că va fi pace pe tot pământul. Sunt sigură cu nu se va întâmpla nimic rău, suntem oameni cu toții și sunt sigură că vom fi în siguranță.” a fost un mesaj transmis de micuți.

De la începutul crizei din Ucraina, mii de copii însoțiți de mamele lor au trecut granița în țara noastră. Cu o singură jucărie de pluș, micuții au fost forțați să se adapteze unui nou stil de viață. Până ieri, aproximativ 261 de mii de persoane au trecut frontierele României.