945 de sate defavorizate vor fi conectate la internet de mare viteza

La propunerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), Executivul a aprobat, printr-un memorandum, o serie de măsuri pentru a asigura acoperirea accesului la internet de foarte mare viteză în comunități din țară unde nu există internet sau rețelele fixe/mobile sunt insuficiente, inclusiv în zonele defavorizate.

Aceste măsuri sunt menite să sprijine implementarea la nivel național a Investiției 11 – ”Implementarea unei scheme de sprijinire a utilizării serviciilor de comunicații prin diferite tipuri de instrumente pentru beneficiari, cu accent pe zonele albe”, cu respectarea țintei și în termenul stabilit prin PNRR (T4 2025).

Investiția prevede alocarea a 94 de milioane de euro pentru dezvoltarea conexiunilor de internet de mare viteză în cel puțin 945 de localități din țară. Viteza minimă va fi de cel puțin 100 Mbps, cu posibilitatea creșterii acesteia în viitor, iar rețelele vor fi FTTB/H și/sau 5G. Ghidul solicitantului a fost publicat pe site-ul MCID în 26 aprilie, împreună cu toate condițiile de finanțare, urmând ca apelul investiției să fie deschis pentru depunerea aplicațiilor în platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro începând cu data de 26 iunie 2024, pentru o perioadă de 30 de zile. 

Printre măsurile propuse, se numără crearea unui proces de implicare a administrației publice centrale și locale în implementarea investiției prin acordarea cu prioritate a autorizațiilor necesare pentru instalațiile și construcțiile speciale.

De asemenea, se va monitoriza intens termenele de realizare a conectării la rețeaua electrică națională a echipamentelor pentru conectarea rețelelor de comunicații în cele 945 de sate.

În plus, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va achiziționa expertiză tehnică de specialitate de către pentru verificarea documentelor specifice în conformitate cu obiectivele apelului de proiecte și pentru a asigura o evaluare de calitate.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru a reduce decalajele în materie de conectivitate între mediul urban si rural, oferind locuitorilor acces la aceleași servicii și oportunități ca și în zonele urbane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *