9000 euro, cea mai mare pensie speciala din judetul Iasi

bani europeni

8,8 milioane de euro au plecat din conturile statului in anul 2020 doar cu pensiile speciale ale iesenilor. 271 de persoane au primit pensie de serviciu anul trecut, cu 13 mai multe decat in anul 2019. Magistratii au cele mai mari pensii speciale.

Cea mai mare pensie speciala a ajuns anul trecut la 43.300 de lei, banii intrand in contul unui pensionar magistrat.

Maria Andronache, director executiv CJP Iasi: „Cele mai mari pensii de serviciu in plata la noi apartin magistratilor, adica judecatori si procurori si cea mai mare este 43.300, urmatoarea este 34.100, iar pe locul III, 33. 200. Sunt pensii de serviciu doar pentru magistrati, pana la celelalte categorii de pensii de serviciu aviator, Curtea de Conturi este distanta putin cam mare„.

Statul a decontat pentru plata pensiilor magistratilor din judetul Iasi in 2020, 35,4 milioane de lei. Pensiile lor nu sunt stabilite pe principiul contributivitatii, ci se ia in calcul 80% din ultimele venituri salariale brute, in unele cazuri adaugandu-se chiar si sporurile incasate. 

Pensiile pentru grefieri, aviatori, Curtea de Conturi si functionar public parlamentar se calculeaza ca 80% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, anterioare lunii in care se depunde dosarul de pensie. In cazul judecatorilor si procurorilor, pensia se calculeaza in cuantum de 80% din ultima indemnizatie lunara bruta, anterioara lunii depunerii dosarului„, a completat Maria Andronache.

Comparativ, suma achitata in anul 2019 de catre Casa Judeteana de Pensii Iasi a fost mai mica decat in 2020, anul trecut fiind pensionati special alti 13 ieseni.

Maria Andronache, director executiv CJP Iasi: „In anul 2020, am avut 13 intrari noi, in categoria pensii de servici, apartinand magistratilor. Nu avem o evidenta separata pe intrarile noi, intrucat noi plata o facem, pentru toti pensionarii in plata, deci nu avem o suma separata pentru cele 13 persoane inscrise in anul 2020. Pensia de serviciu este cea stabilita in 2020, se compara si cu cele stabilita anterior intrucat pensiile de serviciu stabilite cu cativa ani in urma se actualizeaza ori de cate ori creste salariul magistratului din activitate. Ele sunt comparabile, nu sunt diferente intre o persoana careia i-am dat pensia acum 5 ani si o persoana care vine in acest moment„.

Numarul iesenilor care incaseaza pensii mari este mai mare, din categoria pensiilor speciale facand parte si cele militare. Acestea nu au fost luate in calcul pentru analiza, fiind gestionate de Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne si Serviciul Roman de Informatii. Totodata, de pensii speciale mari beneficiaza senatorii si deputatii, fiind platite din bugetul Parlamentului Romaniei.