90% din producția de energie eoliană a Ucrainei a fost distrusă în război, spune ministrul adjunct de externe

eoliana

Războiul Rusiei în Ucraina a avut un impact devastator asupra infrastructurii de energie regenerabilă a țării, potrivit prim-viceministrului de Externe al Ucrainei, Emine Dzheppar.

Dzheppar a scris duminică pe Twitter că 90% din infrastructura energiei eoliene a Ucrainei și între 40% și 50% din infrastructura energiei solare au fost distruse.

Energia solară și eoliană au reprezentat 7% din consumul de energie al Ucrainei în 2021, potrivit TEK, o companie ucraineană de comercializare a energiei. Ministerul Energiei al Ucrainei nu oferă în prezent o defalcare a surselor de consum de energie ale țării din cauza restricțiilor legii marțiale.

Un anumit context: oficialii ucraineni cred că atacurile cu drone și rachete de croazieră ale Rusiei la nivel național sunt orchestrate cu atenție pentru a viza o infrastructură importantă în timp ce Ucraina se îndreaptă spre iarnă. Prin lovirea centralelor termice, a substațiilor de electricitate, a transformatoarelor și a conductelor, forțele ruse au afectat direct capacitatea ucrainenilor de a accesa energie electrică, apă și internet.

Numai sâmbătă, peste 1,5 milioane de abonați ucraineni la energie au rămas fără curent, potrivit șefului adjunct al biroului președintelui, Kyrylo Timosenko.