85 de mii de sarmale pentru pelerinii Sfintei Parascheva

pregatiri sarmale

Pelerinajul de la Iași se află în plină desfășurare, iar până acum au ajuns la racla Sfintei Parascheva peste 130.000 de pelerini, numărul lor fiind în continua creștere de la o oră la alta, odată cu apropierea zilei hramului. Ca în fiecare an, autoritățile locale pregătesc pachete pentru pelerini, iar acum zeci de femei lucrează de zor la prepararea sarmalelor. Cum, în acest an, ziua de hram cade într-o zi de vineri, bucătăresele au pregătit 79 de mii de sarmale de post.

85 de mii de sarmale sunt pregătite în acest an pentru a fi oferite pelerinilor în ziua de hram. Numai 20 mii au fost făcute la cantina socială care aparține municipalității. 6000 de sarmale vor fi cu carne, iar restul de 79 de mii vor fi de post, având în vedere că ziua de hram cade vineri. Astfel, de trei zile, timp de 10-11 ore beneficiarii de la Direcția de Asistență Socială din Iași împachetează continuu sarmale.

„Este un sentiment foarte plăcut, știm că pregătim pentru semenii noștri care stau la rând, se ostenesc zi și noapte să ajungă la sfântă, să se roage.

Reporter: Ce ați pus în compoziție?

Bucătăreasă: În compoziție avem orez, ceapă, legume de tot felul, țelină, păstârnac, pătrunjel, mărar verde, orez și ciupercuțele nelipsite si ardei copt”, a spus Lina Pușcașu, angajat cantină socială.

Pelerinii se pot bucura de porțiile de sarmale abia mâine după finalizarea slujbei de hram.

„În acest an, numărul sarmalelor este în jur de 85 de mii. 20 de mii sunt preparate la cantina de ajutor social și cele două cămine ale Primăriei Municipiului Iași, dintre care 6.000 sunt cu carne, celelalte până la 85 de mii sunt de post. Avându-se în vedere că așa cum știm cu toții, evenimentul cade într-o zi de vineri. Distribuirea pachetelor se va face în mai multe moduri. După finalizarea slujbei, pelerinii care ies de la rând vor veni în curtea exterioară a cantinei de ajutor social, unde vor primi pachețelele cu sărmăluțe și ale produse pregătite de Primăria Municipiului Iași”, a declarat Luminița Munteanu, director DAS Iași.

Pachetele pregătite de municipalitate vor fi împărțite de către voluntari la rândul către racla.

„O parte însă, vor fi împărțite la rând pelerinilor care nu vor putea să ajungă la acel moment în cadrul evenimentului, iar o echipă formată din cel puțin 15 angajați ai Direcției de Asistență Socială vor fi cei care îi vor bucura cu o sărmăluță caldă. Pe lângă sărmăluțe, Primăria a mai pregătit și apă, sucuri și fructe”, a precizat Luminița Munteanu, director DAS Iași.

Autoritățile se așteaptă ca vineri, în ziua Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, șirul de pelerini să se întindă pe mai bine de trei kilometri.