83 rachete de croaziera au fost lansate de Rusia in timpul atacului furibund asupra Ucrainei

Rusia a lansat un val brutal de rachete și atacuri cu drone kamikaze care au aruncat în aer zeci de ținte civile, precum și câteva structuri militare, de pe teritoriul Ucrainei. Capitala Kiev a fost lovită de cel puțin șase rachete, iar centrele urbane Dnipro, Zaporojie, Krivoi Rog, Odesa, Ivano-Frankivsk, Khmelnitskyi, Ternopil, Lvov și Zhytomyr au fost, de asemenea, lovite.

Cel puțin trei valuri de rachete de croazieră au detonat în întreaga țară între orele 8.00 și 10.00. Atacurile au avut loc la două zile după o lovitură ucraineană spectaculoasă împotriva podului critic din punct de vedere logistic din strâmtoarea Kerch, care leagă peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, de partea continentală a Rusiei.

Valery Zaluzhny, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), a declarat într-un comunicat că Rusia a tras cel puțin 83 de rachete de croazieră în loviturile de dimineață, dintre care unitățile AFU au doborât 41. Începând cu ora 11.00, atacurile continuau, a precizat el.

Presa de stat rusă a cerut pe scară largă președintelui rus Putin să riposteze cu atacuri directe și devastatoare asupra orașelor și infrastructurii ucrainene ca răspuns la lovitura de la podul Kerch.

La Kiev, un val inițial de cel puțin patru rachete a lovit centrul orașului. Una a explodat în cartierul guvernamental din apropierea Pieței Maidan, scena demonstrațiilor în masă din 2014 împotriva unor alegeri frauduloase care au făcut – temporar – un candidat pro-Kremlin președinte al Ucrainei. O altă rachetă a lovit cartierul adiacent Pechersk, aruncând în aer ferestrele unei clădiri înalte de birouri folosite de personalul președintelui Volodymyr Zelensky și de alți membri de top ai ramurii executive a guvernului național.

O rachetă a lovit cartierul de lux Golden Gate din Kiev, lângă clădirea Academiei Naționale de Științe. Lovitura a avut loc la ora de vârf a dimineții. Imaginile de la fața locului au arătat un automobil în flăcări și o statuie demolată a omului de știință ucrainean din secolul XX, Myhailo Hrushevsky.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a fost sfidător: „Curajul nostru nu va fi niciodată distrus de rachetele teroriștilor, chiar și atunci când acestea vor lovi inima capitalei noastre… singurul lucru pe care îl demolează este viitorul Rusiei, un viitor de stat terorist necinstit și disprețuit la nivel mondial”.

Primarul Kievului, Vitaly Klitschko, într-o declarație pe Telegram, a declarat că loviturile au ucis și rănit civili și că echipele de intervenție de urgență se află la fața locului. Primele rapoarte privind victimele au variat între cinci și opt persoane ucise și până la 25 de răniți.

Traficul a dispărut de pe străzile capitalei, majoritatea locuitorilor Kievului ducându-se în adăposturi antiaeriene sau în stațiile de metrou pentru a se pune în siguranță. Imagini din tot orașul au arătat cratere sau pagube într-un loc de joacă de la o grădiniță.

Oleksandr Tkașenko, ministrul ucrainean al Culturii, a declarat că clădirea Orchestrei Filarmonice din capitală și două muzee naționale au fost avariate în urma exploziilor. Imaginile făcute publice de biroul lui Zelensky au arătat fumul care se ridica de la cel puțin două lovituri în apropierea unei centrale electrice din orașul Kiev.

Orașul Zaporojie, situat în sudul țării, a fost puternic lovit, fiind raportate zece arme care au lovit case și întreprinderi civile. Oleksandr Starukh, șeful comandamentului regional de apărare din Zaporojie, a declarat că o parte a unei clădiri de apartamente a fost complet distrusă. Rachetele rusești au lovit orașul în noaptea de 9 octombrie, provocând 14 morți și 70 de răniți.

O lovitură din 6 octombrie asupra centrului industrial a ucis 19 persoane și a rănit 49. Ministrul de externe Dmytro Kuleba, într-o declarație de weekend, a cerut națiunilor occidentale să ofere Ucrainei mai multe arme de apărare aeriană „pentru a salva vieți nevinovate”.