700.000 elevi raman fara bursele scolare

scoala

Au fost schimbate criteriile de acordare a burselor scolare potrivit unui ordin de ministru publicat aseara. Criteriile noi se schimba dupa 10 ani, astfel incat, pragul de acordare a burselor de merit ridica media la 9,50, de la 8,50, cât a fost pana acum.

Si bursele de studiu vor avea un alt prag de acordare. Acestea vor fi date elevilor cu media generala de cel putin 7.50 fata de 7.00 cum a fost pana acum. Bursa de studiu se acorda elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cusalariul minim net pe economie. Mai multe asociatii de elevi vor ataca ordinul in instanta.

Potrivit acestora, 730.000 elevi din tara vor ramane fara burse. Cuantumul minim al burselor este de 200 lei pentru bursa de merit si 150 lei pentru bursa de studiu.

Alexandra Guramba- presedinte Asoc. Elevilor Bacau: „Ordinul de Ministru a fost dat peste noapte si a aparut de nicaieri. Pot sa va spun ca acest drept al elevilor oricum era incalcat. Noi ne-am luptat foarte mult pentru burse inclusiv in Municipiul Bacau, desi am avut alte asteptari. Exista destul de multi beneficiari prejudiciati, pana la urma este vorba despre un punct intreg care se taie de la medie. Am primit foarte multe nemultumiri atat din partea profesorilor, a parintilor. Este si cazul situatiei de fata. Ei si-au comunicat nemultumirile, iar noi o sa ducem mai departe aceste nemultumiri”.