7 cadre medicale de la Infectioase, suspecte de coronavirus

infectioase iasi

Soc in lumea medicala din Iasi. 7 cadre medicale de la Spitalul de Boli Infectioase sunt izolate la domiciliu, dupa ce au intrat in contact direct cu un pacient infectat cu coronavirus.

Medicii si asistentele nu erau echipate corespunzator in momentul in care bolnavul a venit la spital cu simptome de raceala. Mai grav este ca spitalul nu mai are acum nici medic radiolog, el fiind unul dintre suspectii de COVID-19.

Un medic de la Terapie Intensiva, medicul radiolog al spitalului, 4 asistente si o infirmiera au intrat in autoizolare la domiciliu, dupa ce au intrat in contact direct cu un pacient diagnosticat cu coronavirus.

In momentul in care bolnavul s-a prezentat la spital, testul pentru gripa a iesit negativ, dar medici au decis sa il testeze si pentru coronavirus. Pana sa vina si rezultatele analizelor, personalul medical a consultat pacientul fara sa poarte si echipament special de protectie.

Mihnea Hurmuzache, sef sectie VI, Spitalul de Boli Infectioase Iasi: „Am fost, cu uimire, informat, ca in sectia pe care o conduc, 6 oameni au intrat in izolare, din cauza unui contact pe care l-au avut zilele trecute, confirmat. Si nu este vorba de orice fel de contact, ci este vorba despre un contact care a avut loc fara niciun fel de protectie.Pacientul, din pacate, nu a fost trecut in zona de suspecti, ci a venit si a plecat din spital in doua randuri. Contactul a fost facut de catre cadrele medicale, care au asigurat un set de servicii la acest pacient… Vor fi testate, in momentul in care se va ajunge la numarul de zile in care testul poate iesi pozitiv. Sunt autoizolate, la ora actuala, la domiciliu„. Daca sunt pozitive, inseamna ca au intrat in contact si cu altii, mai departe si, de acolo, va fi dificil. Ne rugam ca in Romania sa fie cat mai multe cazuri de COVID-19 cu stare generala buna, care sa se insanatoseasca, dar sa nu fim noi cei care aruncam piatra, taman noi, cadrele medicale sa nu respecam anumite circuite si reguli, pentru ca aici este o mare problema. Eu vorbesc despre personalul de pe sectie, care s-a autoizolat, este vorba despre 6 persoane si medicul radiolog al spitalului. Mai aveti un alt medic radiolog care sa lucreze? Nu. Deci spitalul nu are acum un medic radiolog? Nu. Si cum ii consultati pe acei pacienti care vin cu suspiciune sau cei care vin in izoleta? Nu ii consultam. Il vedem acolo, in izoleta sau la confirmati, ii ascultam cu stetoscopul„.

Conducerea Spitalului de Boli Infectioase a evitat sa comenteze situatia din unitatea medicala.

dr Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infectioase: „O sa va dea doamna profesor, managerul, doamna Dorobat, care este abilitata sa va raspunda„.

Managerul Spitalului de Boli Infectioase, profesorul Carmen Dorobat,  spune ca personalul medical suspect de coronavirus a intrat in concediu si se fac verificari epidemiologice in unitatea sanitara.

Intre timp, medicii trag un semnal de alarma. Protejarea medicilor este vitala in contextul epidemiei de coronavirus. Statul roman ar trebui sa achizitioneze teste rapide, utilizate cu succes in China.

Tudor Ciuhodaru: „Testele rapide inseamna solutia esentiala in acest moment. Presupune o testare larga a populatiei, depistarea, izolarea si introducerea in carantina a oricarui suspect. Si se fac cu mare usutinta. Se fac doar cu o intepatura de sange la deget, la fel ca la glicemie, dureaza doar 15 minute, nu necesita personal medical specializat si nici aparatura speciala”.

In prezent, dintre cei 26 de pacienti diagnosticati cu coronavirus, 2 sunt internati in sectia de Terapie Intensiva a spitalului de Boli Infectioase. Este vorba despre doi suceveni, unul de 37 de nai, respectiv de 71 de ani.