7 000 de lei pentru o bancă

Sharing is caring!

Prima „bancă inteligentă” („smart bench”) din Iași a fost montată pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața sediului Primăriei Municipiului Iași, și a fost „probată” personal de către primarul Mihai Chirica. Este vorba de un ansamblu format din două bănci și un corp central dotat cu un panou fotovoltaic ce asigură independența energetică a ansamblului.

Un acumulator conectat la panou alimentează două prize de încărcare pentru telefoane, tablete sau laptopuri, un aparat radio și un dispozitiv de redare audio care poate fi încărcat cu melodii prin USB. La căderea serii, senzorii panoului fotovoltaic aprind o lampă LED care luminează ansamblul.  „Banca inteligentă” este dotată și cu un hotspot Wi-Fi, cu o rază de acțiune de până la 100 de metri, trecătorii putând să se conecteze la internet gratuit accesând rețeaua „Internet gratis P M IAȘI”.

În perioada următoare, în funcție de impactul primului produs, reprezentanții Primăriei și ai Servici Publice SA vor realiza și alte „bănci inteligente”.

„Banca inteligentă” este un concept adaptat de reprezentanții Direcției Generale Tehnice și Investiții a Primăriei Municipiului Iași și materializat de echipele Servicii Publice SA. Costul acestui protoptip a fost de circa 7.000 de lei.

shares