674 de rachete antigrindina lansate in ultimele 5 luni la Iasi

WhatsApp Image 2021-08-18 at 15.22.15

În perioada aprilie – august, din punctele de lansare ale unităţii de combatere a căderilor de grindină Moldova 1 Iași, au fost lansate 674 de rachete antigrindină. Sezonul de combatere a căderilor de grindină se deruleaza in perioada 15 aprilie – 15 octombrie.

În cadrul Unităţii de combatere a căderilor de grindină Moldova 1 Iași, doar în județul Iași sunt protejate aproximativ 183.000 de ha, prin funcționarea unui număr de 8 puncte de lansare. Alte 4 puncte se află într-un stadiu avansat de execuție și vor intra în operativitate, protejând o suprafață de 255.000 ha. In județul Vaslui există 4 puncte de lansare anti-gridină, în grupul de combatere Huși ce protejează 106. 000 ha.

Daniel Florea, director program UCCG Moldova 1 Iași: „În anul acesta s-au tras un număr de 674 de rachete. S-au combătut un număr de 63 de celule purtătoare de grindină, atât cu grupul Cotnari cât și cu grupul Huși. La începutul acestui an am avut 57 de zile de intervenție activă, în care am deschis procedurile pentru a putea demara lucrările de intervenții active în atmosferă și am avut efectic un număr de 47 de zile în care s-a intervenit”.

Din momentul în care se primește informația radar și norul ajunge în zona protejată, timpul de reacție al unității trebuie să fie de maxim 3 minute, de la elaborarea comenzii, până la lansarea rachetei.

Daniel Florea, director program UCCG Moldova 1 Iași:Aceste rachete trebuie trase în funcție de situația norilor. Noi urmărim în permanență, 24/24 situația norilor convectivi de pe teritoriul Moldovei și intervenim în momentul în care informațiile radar ne indică pericol de grindină asupra unui nor convectiv. Nu lansăm în orice nor și dacă norul nu ajunge la parametri suficienți de mari încât să producă grindină, în acel nor nu se lansează”.

În cazul lansării acestor rachete antigrindină există și unele restricții. Acestea nu pot fi lansate deasupra localitatilor cu o populație peste 1 000 de locuitori, pe kilometrul patrat. Totodată, în cazul în care în raza de acțiune se semnaleaza apariția unui avion, procesul de lansare este imediat întrerupt.