60% din pacienții dializați doresc vaccinarea

totul-despre-dializa

Peste 25% dintre pacienții hemodializați care au făcut COVID s-au stins din viata. Această categorie de pacienți reprezinta una dintre cele mai vulnerabile grupuri  de persoane înscrise pe lista de vaccinare în cea de-a doua etapă de imunizare. La Spitalul Clinic„Dr. C. I. Parhon” din Iași, peste 60 % dintre pacienții cu aceste afecțiuni și-au prezentat intenția de vaccinare.

Spitalul împreuna cu Direcția de Sănătate Publică Iași și centrele de dializă colaboreaza pentru ajutorul acestei categorii de pacienți.

dr. Ionuț Nistor- purtător de cuvânt Spitalul Clinic „ Dr. C.I. Parhon” Iași

Este o vaccinare voluntară, deci doar pacienții care au dorit să se vaccineze au fost ajutați să se vaccineze la Spitalul Parhon. Sunt 265 de pacienți care s-au vaccinat.Zilele acestea se va face și a doua doză de vaccin la această categorie de pacienți. Ceea ce înseamnă un procent foarte bun de peste 60% din întreaga cohortă de pacienți care fac hemodializă.

Acești pacienți, spun medicii,  sunt predispuși să contacteze virusul pentru că nu pot sta în izolare, fiind nevoiti să circule, să se prezinte în spital chiar și de trei ori pe săpămână pentru ședințele de hemodializă.

dr. Ionuț Nistor- purtător de cuvânt Spitalul Clinic „ Dr. C.I. Parhon” Iași

Este un număr mare de pacienți care a făcut deja deja această boală încât în foarte scurt timp populația hemodializată va fi protejată. Lucru care ne bucură pentru că sunt feriți de o evoluție nefavorabilă în cazul în care necesota spitalizare și mulți care ar dezvolta o formă gravă a bolii.”

Unii dintre ei s-au vaccinat prin intermediul medicilor de familie. Cei care nu s-au vaccinat, dar doresc să o facă în această perioadă, pot apela la medicii din centrul de dializă a spitalului care le vor oferi ajutorul necesar pentru a se înscrie pe platformă, fiind programați la unul dintre centrele de vaccinare din județ.