60.000 lei amenda si dosar penal pentru un operator din judetul Vrancea

O echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul General a efectuat o acțiune de inspecție și control inopinată la instalația de incinerare deșeuri periculoase și deșeuri nepericuloase din Comuna Slobozia Ciorăști, jud. Vrancea, care a vizat verificarea modului de respectare a legislatiei de mediu și a actelor de reglementare.

În timpul inspecției, s-a constatat faptul ca pe teren sunt amplasate 3 instalații de incinerare, respectiv:

– O instalație de incinerare destinată deșeurilor periculoase și nepericuloase

– O instalație de incinerare destinată deșeurilor nepericuloase,

– O instalatie de incinerare a deșeurilor destinată exclusiv incinerării deșeurilor animale, pentru care operatorul economic nu deține act de reglementare din punct de vedere al protecției mediului.

🔻 Totodată, în imediata vecinătate a amplasamentului aferent instalațiilor de incinerare au fost identificate cantități semnificative de deșeuri de diferite tipuri și categorii (atât în big-bag-uri, cât și vrac), depozitate direct pe sol, în afara spațiilor autorizate.

🔻În fapt, s-a constatat faptul că aceste deșeuri sunt deținute de către operatorul respectiv și păstrate direct pe sol, în afara spațiului autorizat, prezentând un potențial pericol pentru factorii de mediu aer, apă, sol și subsol. Întrucât aceste fapte încalcă prevederile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de de 60.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor art. 94 alin 1) lit. a din OUG 195/2005 privind protecția mediului, precum și sancțiunea complementară de suspendare a activității, în conformitate cu prevederile OG2/2001 privind regimul contravențiilor.

🔻Mai mult decât atât, în acest caz, comisarii GNM au înaintat o sesizare penală către organele în drept, pentru încălcarea OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *