6 tone de substante biocide pulverizate noaptea in Iasi

In plina pandemie de coronavirus, autoritatile cauta solutii pentru a preveni raspandirea bolii. La Iasi, Primaria a cumparat un echipament auto, unic in tara noastra, cu ajutorul caruia igienizeaza strazile si aerul. 6 tone de substante biocide sunt pulberizate, in fiecare noapte, in special in preajma spitalelor.  

Incepand cu ora 22 si pana dimineata, spre ora 6, toate strazile din Iasi sunt igienizate cu solutii dezinfectante, pe baza de clor. Prioritare sunt parcarile si zonele din preajma unitatilor medicale.

Catalin Neculau, director executiv Salubris Iasi: „Prima data vom face Neurochirurgie si Sf Maria. Iar maine seara vom face spitalele Parhon si Recuperare. La Spitalul de Infectioase am dat tot ce inseamna cladirea celor care sunt internati acolo, cu Covid, am spalat de jur imprejur, incluisv si peretii, chiar daca era si putina vegetatie acolo, am considerat ca e nevoie sa facem asta”.

6 tone de substante biocide sunt imprastiate prin toate cartierele si arterele rutiere. Radu este un personaj cheie in intreaga activitate de dezinfectare, cu solutii pe baza de hipoclorit de sodiu. a Iasiului. In fiecare noapte, timp de sase ore, are grija ca strazile si parcarile din preajma spitatelor sa fie igienizate corect, pentru a stopa, pe cat posibil, raspandirea epidemiei de coronavirus.

Radu Ghinet,  muncitor: „Se stabileste un traseu bine stabilit in fiecare seara. Este o responsabilitate pe care ne-o asumam in momentul in care acceptam meseria. Este o masina mare, care necesita atentia totala, echipamentul are motor separat, ventilatorul trebuie sa fie indreptat in toate directiile. Sufleteste esti multumit ca poti sa faci ceva pentru comunitate. Ii dam inainte, cu convingerea ca o sa trecem peste„.

Echipamentul care pulverizeaza solutia dezinfectanta in aer a costat 60 de mii de euro si este o inventie a japonezilor. Deocamdata, Iasiul este singurul oras din Romania care detine o astfel de masinarie.

Mihai Chirica, primarul Iasi: „Folosim hipocloritul de sodiu in concentratiile care sunt validate de Comisia de Biocide, din cadrul Ministerului Sanatatii, raza de acoperire este foarte mare, cade uniform si speranta noastra este sa creeze efectul pe care ni-l dorim, in aceasta perioada de combatere a pandemiei. E singurul echipament din Romania, in momentul de fata, si speram sa putem face treaba buna cu el. O cisterna are aproximativ 6.000 de litri, dam cu aceeasi solutie si la nivelul solului, nu doar pulverizam cu cisternele din spate. Noi l-am vazut in niste filme din Japonia, postate de japonezi, in Tokio, ne-am interesat unde se fabrica, i-am gasit sursa, proiectul e facut in Japonia, dar a fost fabricat in Olanda. L-am adus in aceasta iarna, l-am pregatit pentru sezonul de primavara-vara, intamplarea face ca il folosim in alta directie„.

Pe langa pulberizarea, in aer, a solutiei pe baza de hipoclorit de sodiu, si strazile sunt spalate cu aceeasi substanta. Actiunea va continua cel putin o luna de zile, spun autoritatile locale.

Pentru a preveni raspandirea pandemiei de coronavirus in Iasi, autoritatile au suspendat transportul public in comun, iar spatiile de joaca pentru copii au fost inchise. Aceeasi masura a fost luata si in privinta zonelor de agrement.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!