572 muncitori la negru depistati de Inspectia Muncii in luna iulie

muncitor

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în perioada 1 – 28.07.2022, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 11.321.800 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 4.337 avertismente și au fost dispuse 10.707 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

În luna iulie, au fost identificate 572 persoane desfășurând muncă nedeclarată. Dintre acestea, 325 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 92 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 2 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 153 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: „Pentru inspectorii de muncă, luna iulie a fost o lună de foc, în ambele sensuri, propriu şi figurat. Cele 8874 de controale raportate au însemnat acţiuni de control desfăşurate în toate zilele săptămânii, de luni până duminică, pe timp de zi, dar şi de noapte. Majoritatea acţiunilor de control, pe lângă aspectele curente pe care le verifică inspectorii de muncă, au vizat verificarea respectării măsurilor de protecţie împotriva caniculei în zonele în care au existat avertizări meteorologice în acest sens. Măsurile prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 sunt minime şi ţin, dacă vreţi, de o atitudine corectă şi de latura umană care trebuie să existe în raporturile de muncă dintre angajatori şi lucrători. Mai mult decât atât, insistăm şi asupra componentei de conştientizare a dezavantajelor pentru angajatori în procesul de producţie sau în activităţile din domeniile vizate, pe care le poate produce indisponibilitatea unor lucrători care nu au fost protejaţi corespunzător, faţă de reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, alternarea timpului de lucru cu cel de repaus, reducerea sau eşalonarea programului de lucru pentru persoanele cu afecţiuni care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. Aceste acţiuni de verificare vor continua pe toată perioada în care se anunţă temperaturi peste pragul de caniculă.”