550 de copii prematuri se nasc anual la Iași

copii prematur

În Romania, 1 din 10 nou născuți este adus pe lume prematur, iar între 3 și 5 la sută dintre aceștia sunt născuți sub 28 de săptămâni de sarcină când complicațiile sunt majore potrivit medicilor. La Maternitatea Cuza Vodă există aparatură de ultimă generație, necesară dezvoltării prematurilor. La Iași, cel mai mic prematur a fost o fetiță de doar 460 de grame.

Anual, vorbim de aproximativ 550 de copii care se nasc prematur în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași, din care o mare parte au nevoi de transport neonatal pentru a supraviețui.

„Dacă ne referim la Maternitatea Cuza Vodă, din anul 2004 de când s-a înființat acest centru regional de terapie intensivă neonatală, s-au îngrijit 12.000 de prematuri. Eu zic că este o cifră importantă și 18 la sută din ei au fost prematuri sub 30 de săptămîni de gestație și sub 1500 de grame. Iar mortalitatea a fost de 3,5 la mie, este o mortalitate la nivelul Europei, sigur noi am vrea să nu fie deloc dar din păcate acest lucru nu se întâmplă.”, a declarat Maria Stamatin, șef secție neonatologie Maternitatea Cuza Vodă Iași.

La capitolul dotări, Maternitatea Cuza Vodă din Iași stă foarte bine și astfel cei mici pot să se dezvolte în condiții optime.

„În acest moment în secție sunt 60 de nou născuți din care 50 sunt prematuri. Restul sunt nou născuți la termen cu patologie și sunt unii dintre ei prematuri foarte mici. Acum cel mai mic are 680 de grame la trei săptămîni de viață”, a zis Maria Stamatin.

Nou-născuții vor avea o șansă în plus la viață iar dotările sunt cele care asigura dezvoltatarea micilor pacienților din județul Iași, cât și din întreaga regiune.

În această seară mai multe clădiri din Iași se vor lumina în violet ca semn al celebrării zilei internaționale a prematurității.