53 de ani de la trecerea la cele veșnice a Prințesei Olga Sturdza

Prințesa Olga Sturdza a intrat în istorie ca „mamă a orfanilor de război”, fiind cea care a fondat în 1916 „Societatea pentru ocrotirea orfanilor de război” (SOOR), înființând și primul orfelinat al Societății în palatul din Miroslava (1917). Modelul orfelinatului-școală din comuna noastră a fost multiplicat în toată România, în anul 1923 ajungând la 96 orfelinate, la care se adăugau sanatorii, spitale, grădinițe și școli.
Cu ajutorul statului și donațiilor a reușit să hrănească, cazeze și educe peste 300.000 de copii. Societatea a funcționat până când ultimul orfan de război a ajuns la majorat. Acțiunile de binefacere ale Olgăi Sturdza au continuat inclusiv în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în timpul foametei care a urmat, reușind să salveze de la moarte mii de persoane.
Olga Sturdza a rămas în istorie și ca o pionieră a mișcării feministe din țara noastră, oferindu-și sprijinul încă din 1910 pentru înființarea unui organ de presă al femeilor, dar și ca un artist plastic talentat. A donat Municipiului Iași „Monumentul Unirii”, inaugurat în 1927, în prezența Reginei Maria. Originalul a fost dărâmat de armata sovietică în anul 1947. O replică a acestuia se află în piața din fața Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.
În data de 19 octombrie 2022, Prințesa Olga Sturdza a fost declarată, post-mortem, Cetățean de Onoare al Comunei Miroslava.