514 de nou născuti prematur la maternitatea Cuza Vodă Iași

bebelus.peirw3yc90

Numarul femeilor care nasc inainte de termen a scazut in 2020.  La Maternitatea Cuza Voda din Iasi, 514 nou nascuti prematuri au ajuns in incubatoarele din sectia de Neonatologie. Cadrele medicale spun ca nu au intampinat cazuri grave, in care micutii sa aiba sub 1000 de grame.

Numarul copiilor prematuri care au fost tratati in Centrul de Terapie Intensiva Neonatala de la Maternitatea „Cuza Voda” a fost mult mai mic in perioada pandemiei, comparativ cu cel inregistrat in anii anteriori. Procentul a fost de doar 8%.

Maria Stamatin, coordonator Centrul de Terapie Intensiva Neonatala de la Maternitatea Cuza Voda

Nasterea prematura a fost cu o incidenta mia mica decat in anul 2019, adica daca in 2019 incidenta nasteriipremature a afost de 12,5 in anul 2020 a fost de 8, 6%, deci practic s-au nascut 514 nou-nascuti prematuri in acest an. Va veti intreba de ce? Probabil faptul ca in perioada aceea de urgenta, gravidele au stat cumintele acasa si nu au adus pe lume prematuri si mai ales prematuri foarte mici, cei cu greutati sub 1000 de grame.

Desi medicii spun ca au fost mai putine nasteri premature, cazurile au fost mult mai severe. De teama de a nu se infecta, foarte multe femei au evitat sa mearga la controalele necesare in timpul sarcinii si au ajuns la spital direct atunci cand au trebuit sa nasca.

Maria Stamatin, coordonator Centrul de Terapie Intensiva Neonatala de la Maternitatea Cuza Voda

Ce am obervat este ca, au fost cazuri mult mai grave decat in perioada anului trecut, de nasteri premature, pur si simplu fara urmarire a sarcinii, pentru ca aici a fost poate partea nevazuta a infectiei cu SARS-CoV2, de teama de a nu face infectie cu SARS-CoV2 mamele nu s-au prezentat la controalele medicale, unele din ele si desigur unele nu s-au prezentat pentru ca nu se prezinta de regula, mai ales cele dintr-un mediu socio-economic, mai precar.

Una dintre principalele cauze care duc la nasterea prematura, spun specialiştii, este fumatul in timpul sarcinii. Una din zece gravide nu renunta la acest viciu nici macar in ultimul trimestru. Obezitatea, consumul de alcool, dar si faptul ca mamele nu merg la controale medicale sunt alte cauze ale nasterii inainte de termen.

Maria Stamatin, coordonator Centrul de Terapie Intensiva Neonatala de la Maternitatea Cuza Voda

Sigur ca motivele sunt multe dar cele mai frecvente motive sunt imposibilitatea gravidei de a se deplasa din mediul rural inspre mediul urban, pentru a urmari sarcina. Sunt o serie de patologii materne care pot induce nastere prematura, cum este hipertensiunea indusa de sarcina sau hipertensiunea anterioara sarcinii, dar si o serie de boli ale mamei, dar ce trebuie sa stim este ca 60% din nasterile premature sunt infectia materna, infectia vaginala, urinara sau altfel de infectie, inclusiv infectiile dentare.

La maternitatea Cuza Voda din Iasi, au fost tratati de-a lungul timpului si copii care aveau la nastere 600 sau 800 de grame, in conditiile in care un copil prematur se considera cel cu greutatea sub 2,5 kg.