Mai putin cu 500 de profesori din cauza reducerii numarului de ore

Protest la Iași

Sharing is caring!

Invatamantul iesean risca sa piarda aproximativ 500 de cadre didactice, in cazul in care se aplica reducerea numarului de ore din planul de invatamant. Vor avea de suferit profesori din invatamantul gimnazial si liceal iesean.

“Daca lucrurile vor ramane asa din punct de vedere legislativ, nu se prezinta foarte bine. Exista riscul real ca aproximativ 500-600 de norme sa dispara din interiorul sistemului si o data cu acestea inevitabil vor fi si persoane disponibilizate.”, a declarat Laviniu Lacusta, presedinte USLIP Iasi.

In cazul in care numarul de ore al cadrelor didactice, scade sub numarul de ore prevazute de norma, acestia vor fi nevoiti sa-si caute completari la alte unitati de invatamant.

“Persoanele disponibilizate ar putea fi chiar mai multe decat numarul in sine al normelor deoarece, imi vine foarte greu sa cred ca acolo unde vom avea cadre didactice care vor ramane doar cu 4 sau 7sau 8 ore, vor putea sa isi continue activitatea. Incercam fie sa prorogam actual modificare, fie sa venim cu propuneri care sa introduca alte prevederi care vor reduce din impactul pe resursa umana.”, a completat Laviniu Lacusta, presedinte USLIP Iasi.

Un calcul arata ca, la 1.429 de profesori care activeaza in invatamantul gimnazial si alti 755 cati sunt la cadredra in licee, odata cu aplicarea reducerii cu 5 ore a planului cadru, dispar 396 de norme didactice din scolile generale si alte 84 de norme de profesori care predau la clasele IX-XII.

shares