50 de milioane de euro din PNRR, destinați pentru dezvoltarea infrastructurii sociale pentru copii

copil

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea, se implica pentru rezolvarea urgentă a problemelor acute ale copiilor separați de părinţi, în urma instituirii măsurii plasamentului. Tinerii au nevoie de psihoterapie, de hrană adecvată vârstei, de sprijin post-instituționalizare pentru obținerea unei slujbe și a unei locuințe.

50 de milioane de euro din Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt destinați pentru dezvoltarea infrastructurii sociale pentru copii, fiind incluse investiţii într-o reţea de 150 centre de zi pentru copiii în situaţii de risc.

 
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse: „Ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, dar și ca mamă a trei băieți sunt și voi fi mereu atentă la nevoile tuturor copiilor aflați în situații speciale. Sunt preocupată de toate aspectele vieții acestor copiii, obiectivul meu la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse este ca ei să aibă condiții bune de viață, să nu mai existe situații în care să reclame lipsa unei alimentații adecvate, cazuri de violență, lipsa terapiei în cazul celor care au nevoie de psiholog, sau lipsa unui suport atunci când părăsesc centrele în care și-au trăit copilăria și adolescența. Încă mai sunt multe de făcut.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea, a vizitat astăzi, împreună cu primarul sectorului 4 Daniel Băluț, centrul familial “ Floare Albastră”, o casă unde cresc în condiții foarte bune 12 copii instituționalizați din sectorul 4.

„Este un exemplu de bune practici, un loc pe care îmi doresc să îl regăsesc multiplicat în întreaga țară”, a declarat Gabriela Firea.

„Tinerii din România au nevoie de şanse cât mai multe venite din partea statului român, din partea comunităţii. Sunt convins că în cel mai scurt timp multe lucruri pe acest tronson de activitate se vor schimba, iar viaţa şi activitatea centrelor de asistenţă socială  din România va fi una din ce în ce mai bună”, a declarat primarul sectorului 4 Daniel Băluţă.

Ministrul Gabriela Firea a subliniat și că nu va mai tolera situațiile care atrag atenția asupra condițiilor de trai ale copiilor instituționalizați și se va implica direct pentru ca și copiii vulnerabili să aibă viața pe care o merită!
 
„Pentru că au fost şi anumite cazuri de violenţă, anunţ de pe acum că voi institui controale inopinante şi verificări, astfel încât să putem preintâmpina sau să eliminăm acolo unde există astfel de acte de violenţă”, a spus Gabriela Firea.

 
În România, în grija statului se află peste 47.000 de copii, în diverse forme de protecție specială.
 
„În perioada imediat următoare, voi trata cu multă seriozitate şi legea adopţiei, astfel încât copii peste 7 ani, copii cu dizabilităţi, dar şi fraţii să poată fi adoptaţi mai uşor, să poată face parte din familii iubitoare, prietenoase şi care să le ofere o viaţă cât se poate mai bună. Împreună cu dl ministru al Muncii, Marius Budăi am semnat documentele necesare pentru întocmirea bugetului naţional, astfel încât toate alocaţiile copiilor să fie majorate, începând de la 1 ianuarie 2022 şi de asemenea, pentru acordarea celei de-a 13-a indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi”, a declarat Gabriela Firea

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse va investi suma de 50 de milioane de euro disponibilă în PNRR pentru:


o construcția a 150 centre de zi pentru copiii în situații de risc
o realizarea Sistemului Informatic Național pentru Adopție SINA, care va permite monitorizarea copiilor aflați în situații de risc.
o Obiectivele imediate ale Ministerul Familiei:
o Finalizarea, în scurt timp, a Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2021-2022
o Elaborarea planului de acțiune “Garanției pentru Copii”, aplicabil până în 2030, care să vină în sprijinul copiilor din familii sărace.
o Campanie de comunicare pentru adopția copiilor, în special pentru adopția fraților, a copiilor de peste 7 ani și a celor cu dizabilități.
o Elaborarea cadrului legal pentru prevenirea separării copilului de familie.
o Finalizarea procesului de dezinstituționalizare, și realizarea angajamentelor din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului.
o Formarea specialiștilor din DGASPC-uri pentru prevenirea și combaterea violenței asupra copiilor și a traficului de persoane.
o Gabriela Firea va extinde la nivel național proiectele demarate la Primăria Capitalei, dedicate sprijinirii copiilor și tinerelor familiilor:
o Acordarea de Stimulente pentru copiii cu handicap
o Ajutor social comunitar pentru familia monoparentala
o Sprijin Financiar pentru prevenirea abandonului școlar
o Construirea de noi creșe
o Acordarea de vouchere Materna ca sprijin financiar pentru femeile gravide pentru achitarea medicamentelor și serviciilor medicale.

 
La nivel national, la 30 iunie 2021, în sistemul de protecție special se aflau peste 47.000 copii, din care peste 2.800 copii în regiunea București-Ilfov  (6%)
–         Peste 13.500 copii (29%) se află în servicii rezidențiale (publice şi private)
–         Peste 17.500 (37%) în grija asistenților maternali
–         Peste 4.300 copii (9%) la familii sau persoane
–         Peste 11.600 copii la rude (25%)