50.000 de persoane testate gratuit pentru hepatita B sau C

hepatita-C

Peste 50.000 de persoane au fost testate pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B sau C în cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD şi au fost depistate pozitiv 1.209 persoane.

Potrivit unui comunicat remis miercuri presei, dintre persoanele depistate pozitiv – 730 sunt infectate cu virusul hepatitic B, 468 cu virusul hepatitic C şi 11 persoane care au coinfecţie B plus C.

„La nouă luni de la lansare, proiectul LIVE(RO)2-SUD înseamnă implicarea a peste 150 de medici de familie din patru judeţe, a colectivului medical de specialitate gastroenterologie/hepatologie şi medicină internă din 3 spitale de referinţă şi peste 50.000 de persoane testate pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B sau C. În urma efectuării testării au fost depistaţi pozitiv 1.209 pacienţi, rezultând o prevalenţă generală de 2,35% în rândul persoanelor testate prin acest program”, afirmă sursa citată.

Din totalul persoanelor testate, 31.790 au fost femei şi 19.634 bărbaţi.

În funcţie de gen, prevalenţa hepatitei B este mai mare în rândul bărbaţilor, respectiv 1,71% faţă de femei, unde este 1,24%. În cazul hepatitei C, lucrurile stau diferit, prevalenţa în rândul femeilor este 1,17%, iar în cazul bărbaţilor este de 0,49%.

„Hepatitele virale reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică din România, atât prin prevalenţă, cât şi prin consecinţele pe termen lung: ciroza hepatică şi complicaţiile ei, insuficienţa hepatică, cancerul hepatic şi nevoia de transplant hepatic. Testarea salvează vieţi. Depistate la timp, hepatitele virale pot fi tratate cu rată de vindecare sau control susţinut în 95-100% din cazuri”, a declarat prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie, managerul proiectului, potrivit comunicatului de presă.