5 universități critică legea referitoare la creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani: „Legiuitorul încalcă legea printr-o intervenție abuzivă”

facultate-drept

​Cele mai mari cinci universități din țară care fac parte din consorțiul Universitaria protestează față de proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern. Potrivit acestuia, angajații pot opta pentru a continua să lucreze până la vârsta de 70 de ani, fără acordul angajatorului și fără a încheia un nou contrat de muncă.

Rectorii care semnează comunicatul de presă afirmă că este o lege abuzivă și că aceasta încalcă autonomia universitară. „Este îngrijorătoare şi contraproductivă această atitudine a decidenţilor de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calităţii şi competitivităţii în mediul academic”, susțin aceștia.

Comunicatul este semnat de 5 rectori, printre care Prof. univ. dr. Tudorel Toader, Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Preşedintele în exerciţiu al Consorţiului Universitaria, Prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, Prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universităţii din Bucureşti și Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

„Membrii Consorţiului Universitaria, alcătuit din Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, au aflat consternaţi de aprobarea, în şedinţa de guvern din 9 iunie 2021, a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Autonomia universitară este garantată prin Constituţia României, iar acest drept este de necontestat şi nenegociabil. Conform acesteia, şi în concordanţă deplină cu Legea educaţiei naţionale, universităţile îşi elaborează propriile strategii instituţionale şi îşi gestionează autonom şi în interesul universităţii resursele umane.

Noi, cele cinci mari universităţi membre ale Consorţiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenţia sa abuzivă într-un domeniu care aparţine exclusiv factorilor decizionali ai unei universităţi. Nimeni nu are dreptul legal să intervină şi să ştirbească, prin modificarea legislaţiei, autoritatea şi autonomia universitară”
, se arată în comunicatul semnat de cei cinci rectori.