5 rusi care au fugit dupa ordinul de mobilizare militara locuiesc de cateva luni in Aeroportul Incheon din Coreea de Sud

aeroport incheon

Cinci bărbați ruși care au fugit din țară după ordinul de mobilizare militară dat de Moscova în septembrie anul trecut sunt blocați de luni de zile pe Aeroportul Internațional Incheon din Coreea de Sud, după ce autoritățile au refuzat să-i primească.

Trei dintre bărbați ajunseseră în octombrie, iar ceilalți doi în noiembrie, a declarat avocatul lor, Lee Jong-chan. Acesta a spus că, cererile lor pentru obținerea statutului de refugiat au fost respinse de Ministerul sud-coreean al Justiției – lăsându-i blocați în zona de plecări timp de luni de zile, în așteptarea unei decizii privind apelul lor. „Li se oferă o singură masă pe zi, care este prânzul”, a declarat Lee pentru CNN. „Dar în restul zilei ei trăiesc din pâine și băuturi”.

Bărbații pot face duș, dar trebuie să își spele hainele cu mâna și nu pot părăsi zonele de plecare și duty-free, a adăugat el.

„Ei au acces limitat la asistență medicală si nu au niciun sprijin pentru sănătatea lor mintală, ceea ce este important având în vedere situația lor precară”, a spus el.

Datele colective au arătat că peste 200.000 de persoane au părăsit Rusia fugind in Georgia, Kazahstan și Uniunea Europeană în prima săptămână de la anunțarea mobilizărilor.

„Nu susțin ceea ce se întâmplă, așa că am decis că trebuie să plec imediat”, a declarat anterior pentru CNN un bărbat care a plecat în Belarus.

„Mă simt prost pentru că mulți dintre prietenii mei, mulți oameni nu susțin războiul și se simt amenințați de ceea ce se întâmplă, și nu există nicio modalitate democratică de a opri cu adevărat acest lucru, de a declara măcar protestul tău”, spusese bărbatul.

Bărbații cu vârsta de până la 60 de ani, fără antecedente penale, sunt eligibili pentru recrutarea militară. Experiența militară anterioară nu este întotdeauna necesară.