5 copii, salvați de la moarte

Operatie

5 vieti salvate, dupa ce un copil de numai 10 ani a intrat in moarte cerebrala. Parintii minorului au fost deacord cu prelevarea de organe, dupa ce baiatul lor a fost diagnosticat cu o malformatie arteriovenoasa cerebrala rupta. Acum, alti cinci micuti din tara si din strainatate se pot bucura de o copilarie la care doar visau. Este si cazul lui Pavel, un baiat care a primit un rinichi, dupa mai bine de 6 ani de dializa. Copilul nu mai iesea din casa, nu se mai putea tine pe picioare si a abandonat si scoala, pentru ca isi petrecea mare parte din timp pe un pat de spital, cu perfuziile la maini. Prelevarea de organe s-a facut la spitalul de Neurochirurghie din Iasi.

In ultimii sase ani, Pavel si-a petrecut aproape tot timpul pe drumuri, de la Suceava si pana la spitalul Parhon din Iasi. Aici, la unitatea medicala facea dializa de trei ori pe saptamana. Nu a avut copilaria pe care ar trebui sa o aiba fiecare copil in parte. Nu cunoaste gustul ciocolatei si nici placerea de a face sport alaturi de colegii de scoala. De acum, insa, viata i se va schimba, odata cu transplantul de rinichi, interventie chirurgica de care a beneficiat la spitalul I. C. Parhon din Iasi.

Pavel a fost primul pe lista de asteptare, pentru realizarea transplantului renal, realizat la spitalul I. C. Parhon din Iasi.

Prelevarea de organe de la donatorul aflat in moarte cerebrala s-a facut la spitalul de Neurochirurgie „Nicoale Oblu”din Iasi. Ambii rinichi au ramas in tara, fiind transplantati la doi copii, aflati in evidentele spitalelor din Iasi si Cluj. Ficatul a fost trimis la centrul medical din Bonn – Gremania, fiind transplantat unui copil de 11 ani, cu hepatita autoimuna. Iar plamanii au salvait viata unei fete de 15 ani, care suferea de fribroza chistica, la centrul de transplant din Vienna. Iar inima bate in pieptul unui copil de 11 ani, din Hamburg. Organele au plecat spre pacienti din afara Romaniei din motive medicale. Fiind vorba de un copil donator atata de mic, nu au fost receptori pediatrici pentru toate organele, motiv pentru care au venitin Romania echipele mixte de medici ale Eurotransplant.

Este a doua prelevare de organe facuta de la donatori copii, la unitatile medicale din Iasi, de la inceputul acestui an.