5 copii internati cu Covid la terapie intensiva in Spitalul Sf. Maria

spitalul_sfânta_maria_iași

La Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi sunt internati 5 copii infectati cu Sars-CoV2. Acestia au varste cuprinse intre o luna si 3 ani. Medicii sustin ca numarul micutilor care ajung la spital si necesita internare in ATI a crescut.

Micutii infectati cu Covid au nevoie de îngrijire speciala, intrucat se prezintă și cu alte simptomatologii. Astăzi va mai ajunge la Iași un pacient care suferă de noul coronavirus.

Lavinia Ionescu, coordonator ATI Covid:În Spitalul de Copii la ora actuală sunt internați 5 copii și 4 însoțitori toți confirmați cu infecție Sars-CoV2 și urmează să admitem încă un pacient. Am observat o tentă ascendentă a numărului de cazuri și de altfel, în terapie intensivă, de câteva săptămâni avem un număr constant de 5-6 cazuri care necesită anumite manevre specifice. Ca și până acum, copiii se prezintă și cu simptomatologie digestivă, cu sindroame de deshidratare severă, în special copiii care sunt de vârstă mică”.

Pacienții pediatrici necesită între 7-8 zile de spitalizare, însă părinții acestora doresc ca micutii să rămână internați până la 14 zile.

Lavinia Ionescu, coordonator ATI Covid:Ieri am externat un copil, un nou născut care s-a prezentat la noi la 7 zile de viață. A necesitat 6 zile de îngrijire în terapie intensivă și a fost externat la cerere, dar cu o stare bună care a permis externarea. În general, copiii aceștia foarte mici sunt predispuși la deshidratare, necesită perfuzie și un management. Toți copiii care sunt internați în Spitalul de Copii sunt pe secția ATI, tocmai pentru că starea lor este cu forme moderate, dar dar starea lor impune anumite manevre ce necesită îngrijire din partea terapiei intensive, fie administrare de oxigen, fie aceste sindroame de deshidratare de care vă vorbeam”.

Unitatea medicală își poate extinde capacitatea de internare până la 9 paturi. 

Lavinia Ionescu, coordonator ATI COVID: „Sigur ne vom mări capacitatea dacă este nevoie avem posibilitatea să facem, acest lucru, dar să sperăm că nu va fi necesar. La capacitate maximă pe această parte unde funcționăm acum este partea veche, dar de la 1 octombrie, urmează să se reia activitatea pe tronsonul care este în refacere, pe această parte avem capacitatea de 9 copii, dar este o capacitate maximă”.

Toți cei cinci copii internați la Iași sunt în stare stabilă, dar medicii au luat decizia internării lor direct pe ATI pentru a putea interveni rapid în cazul în care starea lor se agravează.