5 ani de inchisoare de executare pentru doua persoane din Iasi care au obligat o minora din centrul de plasament sa se prostitueze

prostitutie

Curtea de Apel Iași a admis apelul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași și a dispus condamnarea a doua persoane la o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare pentru trafic de minori.

In perioada aprilie – mai 2019, cei doi inculpați au recrutat prin inducere în eroare (cu promisiunea că va fi angajată în calitate de bonă) și profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se afla (provenind dintr-un centru de plasament), o persoană vătămată minoră (în vârstă de 17 ani), în vederea exploatării acesteia prin obligarea la practicare prostituţiei.

Aceștia au ademenit persoana vătămată în locuința lor din municipiul Iași, unde au obligat-o, inclusiv prin recurgerea la violență fizică, să accepte să fie fotografiată în vederea realizării unui profil pe site-urile de escorte pentru a atrage potențiali clienți și, ulterior, au forțat-o pe aceasta să întrețină relații sexuale contra unor sume de bani care au fost însușite în totalitate de inculpați.

Activitatea infracțională a inculpaților a fost descoperită în urma unui apel la 112 al unui client care a realizat faptul că persoana vătămată era o victimă a traficului de persoane.

Prin sentința penală nr. 508 din 18.11.2021 a Tribunalului Iași, s-a dispus achitarea celor 2 inculpați în temeiul art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de procedură penală, reținându-se că fapta nu ar fi fost comisă de inculpați.

Împotriva sentinței, DIICOT Iasi a formulat calea de atac a apelului. In afara de condamnarea celor doi inculpati, Curtea de Apel Iasi a dispus obligarea inculpatilor la plata de despăgubiri în cuantum de 5000 de euro pentru daunele morale cauzate persoanei vătămate. Decizia Curții de Apel Iași este definitivă.