5 alimente populare ar putea dispărea din cauză schimbărilor climatice

market rafturi

foto: pixabay

Încălzirea globală amenință tot mai mult. Schimbările climatice ar putea duce la dispariția unor alimente populare, precum cafeaua, ciocolata, banana, avocadoul și vinul.

Cafeaua este cea mai populară băutură din lume. Pentru a satisface cererea uriașă, aproape 10 miliarde de kilograme de boabe de cafea au fost produse în 2020. Însă arborii de cafea sunt afectați de o ciupercă distructivă numită „roya” sau „rugina frunzelor” care s-a extins, odată cu creșterea temperaturilor în America Latină. „Rugina frunzelor” face ca arbustul de cafea să înceteze fotosinteza, deoarece frunzele sale sunt acoperite cu spori de culoarea fierului, aceasta a cauzar daune de 2,5 miliarde de euro între 2012 și 2017.

În Africa, se estimează că numărul regiunilor adecvate pentru cultivarea cafelei va scădea cu 65% până în 2080.

Boabele de cacao s-ar putea confrunta și ele cu o criză a culturilor, dacă temperaturile globale se schimbă prea mult. Acestea au nevoie de un mediu specific, de temperaturi uniforme, umiditate ridicată, ploi abundente, sol bogat în azot și protecție împotriva vântului, care se întâlnește mai ales în pădurea tropicală. Din păcate, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) estimează că zonele de creștere a arborilor de cacao se pot confrunta cu o creștere a temperaturii de 2,1 grade Celsius până în 2050, ceea ce ar reduce dramatic suprafața de cultivare. Fără condițiile necesare creșterii acestor boabe, ciocolata ar putea să dispară cu totul de pe rafturi.

Bananele, cele mai populare fructe din lume, sunt de asemenea amenințate cu dispariția. Produse în 135 de țări, se așteaptă ca zonele potrivite pentru cultivarea bananelor să crească cu 50% până în anul 2070. Pe măsură ce bananele prosperă în medii tropicale, creșterea temperaturilor globale ar putea face ca mai multe terenuri să fie apte punct de vedere tehnic pentru banane. Cu toate acestea, lipsa apei în aceste zone va anula orice posibil beneficiu pentru cultivatorii de banane.

Avocado este un fructe cultivat ca monoculturi, însemnând că o singură cultură este plantată fără multă biodiversitate, făcând cultura mai susceptibilă la dăunători și boli. Pentru a preveni decimarea avocado, se folosesc pesticide care pot provoca daune mediului. Având în vedere lipsa apei și temperaturile variate, ar putea dispărea de pe piața.

Soiurile de struguri sunt foarte susceptibile la condițiile de mediu. Pentru a menține condițiile ideale de cultivare a strugurilor, producătorii de vinuri caută deja altitudini mai înalte pentru a-și produce faimoasele soiuri. Dacă pierderea unor soiuri de struguri nu e suficient de îngrijorătoare, un studiu din 2013 a anticipat că terenurile viabile pentru cultivarea strugurilor pentru vin ar putea scădea cu până la 73% până în 2050.