491 elemente de munitie gasite in curtea Colegiului Vasile Lupu

Un depozit de munitie din al Doilea Razboi Mondial a fost gasit de echipele companiei care execută lucrările de amenajare a platformei betonate pe care va fi construită clădirea modulară compusă din containere care va găzdui temporar activitatea didactică a Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”.

Activitatea a fost sistată imediat, perimetrul a fost securizat, iar la fața locului au intervenit echipe de pirotehniști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași și specialiști militari.

Primarul Mihai Chirica a convocat o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență care a decis suspendarea cursurilor din unitatea de învățământ și evacuarea căminului Colegiului până luni, 20 mai, stabilirea unor culoare de circulație în zona unității de învățământ si impunerea unui plan de securitate în zonă.

Mihai Chirica – Primar Iasi:A aparut o situatie mai inedita in sensul ca s-a descoperit un depozit de munitie din Al Doilea Razboi Mondial Pana in acest moment s-a strans un camion de munitie si toata activa, motiv pentru am luat decizia impreuna cu Comitetul pentru Situatii de Urgenta sa oprim activitatea scolara, sa evacuam orice persoana din incinta scolii, inclusiv cladiri si terenuri, sa facem un plan de masuri de izolare astfel incat pana la decontaminarea zonei nimeni sa nu mai aiba voie sa intre acolo„.

Georgica Onofreiasa – Purt. Cuv. ISU Iasi:Au fost extrase peste 490 elemente de munitie, printre acestea sunt 450 de cartuse, 31 de proiectile, 6 bombe si 4 grenade”.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a mai decis că pe orice teren de pe raza Municipiului Iași pe care nu au fost făcute intervenții până în anul 1945, orice săpătură va fi făcută numai în prezența unui reprezentant al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care va testa cu aparatură specifică terenul respectiv.

Lucrările de amenajare a platformei betonate necesare școlii modulare vor fi reluate imediat după ce vor fi îndeplinite toate condițiile de siguranță. Pana luni, elevii din clasele primare de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași care participau la ore în clădirile unității de învățământ, cât și cei care erau cazați la căminul liceului vor urma cursurile online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *