43 primarii din județul Iași au participat pana acum la campania „Curățam Romania”

gunoaie

Campania națională “Curățăm România!” prinde contur în județul Iași. La o săptămână de la debutul de pe 4 aprilie a.c., au comunicat implicarea în acțiuni de ecologizare a zonelor cu deșeuri abandonate cca  40% dintre primăriile din judeţ, alături de Direcția Silvică Iași, Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași (Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad), Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani (Administrația Bazinală de Apă Siret), cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS), SC Salubris și SC Girexim, acțiuni la care se adaugă activități educative împreună cu Inspectoratul Școlar Iași despre cum să producem mai puține deșeuri și colectarea separată, la sursă, a deșeurilor pe care nu le putem evita.

43 de primării au răspuns apelului până în acest moment, cu cca. 200 de acțiuni, la care estimăm participarea a aproximativ 2000 de voluntari. Cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Iași și al Consiliului Județean Iași, sperăm ca până la finalul campaniei să se mobilizeze și să se implice in acţiuni de ecologizare  toate primăriile din județ și astfel să scăpăm de zonele sufocate de deșeuri abandonate (din zonele  impadurite, malurile apelor,  marginea drumurilor, terenuri agricole/virane  etc), cu atât mai mult cu cât o parte din cheltuieli pot fi decontate prin Administrația Fondului pentru Mediu.

La finalul campaniei, Comisariatul Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu va verifica starea de salubrizare a unităților administrativ-teritoriale.

S-au realizat deja 48 de acțiuni de ecologizare din cele 209 propuse până în acest moment, iar de astăzi am dat startul și activităților educative tematice din unitățile de învățământ, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Iași, printr-o acţiune  la  Grădinița cu Program Normal nr. 3 Iași.

Mâine, 12.04.2022, împreună cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași, dezbatem cu liceeni de la Liceul Teoretic “Miron Costin” Iași problema deșeurilor abandonate. Elevii vor avea ocazia să pună întrebări legate de atribuțiile ce privesc deșeurile ale celor două instituții.

Urmează miercuri (13.04.2022), joi (14.04.2022) și vineri  (15.04.2022) încă trei ateliere despre colectarea separată a deșeurilor. De această dată vom fi la Colegiul Național “Costache Negruzzi” Iași, Școala “”Elena Cuza”

Iași și Școala Primară Atelier Nr. 1, alături de reprezentanții Salubris SA și EcoArena – centru de colectare deșeuri electrice. Activitățile educative vor continua până pe 5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului.