40.000 de euro pentru afacerile studentilor USV Iasi

antreprenori

Universitatea de Ştiinţele Vieţii ”Ion Ionescu de la Brad” din Iasi va oferi 40.000 de mii de euro studentilor care vor sa demareze propriul bussiness. 66 de idei de afaceri pot deveni acum realitate. 

Universitatea pentru Științele Vieții a câștigat 2 proiecte prin care se finanțează idei de afaceri. Vor fi susținuti tineri studenți și ideile acestora în sensul de a fi create întreprinderi. Afacerile precum, brutării, crame, consultanţă, culturi agricole, ferme de animale, farmacii fitosanitare pot deveni realitate.

Gavril Ștefan – Profesor economie USV Iasi:Prin cele două proiecte se vor finanța minim 66 de idei de afaceri, în limita a 40.000 de euro pentru fiecare idee de afaceri. Aceste afaceri vor fi implementate in jumatatea de este a Românie, respectiv în regiunea de dezvoltare Nord-Est și regiunea de dezvoltare Sud-Est, locația proiectelor. Vor fi afaceri din domeniul agribusiness-ului este un domeniu foarte larg, dar pot fi afaceri și din alte domenii care susțin într-un fel sau altul agribusiness-ul sau alte domenii cu totul și cu totul separate. Putem finanța inclusiv afaceri în zona IT, soft, care poate susține un agribusiness, în domeniul medical, în domeniul de învățământ, în orice fel de domeniu, consultanță, domeniul de analiză de piață, studii bineînțeles în primul rând ne-am dori să fie afaceri în domeniul producției, respectiv a producției din zona alimentară, agroalimentară”.

Cele două proiecte, e-Antrepenor și Educație și Profit se desfășoară în parteneriat cu Fundația Corona și Camera de Comerț Iași.

Irina Maria Sile, director executiv Fundația Corona:Vor fi finanțate planuri de afaceri care răspund unor domenii CAEN precise, din strategia națională pentru competitivtate și mai mult decât atât trebuie să se încadreze și în strategia națională pentru dezvoltare inteligentă. Pe termen scurt, obligațiile celor care vor primi fananțare sunt de a angaja 2 persoane începând din luna a VI-a a implementării planului de afaceri și pe termen mediu să păstreze acești angajați încă 6 luni după finanțarea implementării planurilor de afaceri”.

Este vorba despre un program finanțat prin Programul Operațional Capital Uman ce se adresează studenților, masteranzilor și doctoranzilor pentru a începe o afacere nouă.

Sorin Gheorghiu, director Camera de Comerț și Industrie Iași: „Privim acest proiect ca o continuare a parteneriatului public privat. Așa cum Camera de Comerț colaborează și cu învățământul preuniversitar pe segmentul învățământului profesional și tehnic, la fel colaborăm și cu învățământul universitar pentru creșterea numărului de antreprenori, un capitol la care este loc de mult mai bine în România, cel puțin dacă ne raportăm la media UE. Componenta educațională și de business. Componeta educațională, studenții participă la cursuri de antreprenoriat unde învață cum se administrează o firmă, află amănunte din bucătăria internă a unei firme, lucru care le vor fi foarte de folos într-o carieră profesională ulterioară, atunci când își vor adapta mai corect pretențiile în relația angajat, angajator”.

Proiectul se desfășoară în mai multe etape, de la studii de antreprenoriat până la rezistența pe piață a noii întreprinderi.

Sorin Gheorghiu, director Camera de Comerț și Industrie Iași: „Aceste proiecte vin cu mai multe subcomponente, respectiv înființarea firmei, îi ajutăm efectiv să-și facă firma, îi ajutăm să facă stagii de practică în interiorul unor firme reale din aceleași domenii de activitate cu cele pe car ele vizează ei pentru a vedea cât mai pe viu cum se administrează o fimră în acel domeniu de business, iar apoi îi vom asista și vom monitoriza în implementarea propriu-zisă a planului de afaceri astfel încât afacerea să fie sustenabilă și să nu se înscrie în acel procent fatidic de închidere după un an sau un an și jumătate de la lansare”.

Statistic, reprezentanții Camerei de Comerț Iași spun că trendul este unul ascendent în privinta înființarii societăților comericiale, a persoanelor fizice autorizate sau a întreprinderilor individuale, în rândul tinerilor.