4 ieseni au murit din cauza pneumoniei

pneumo

Patru ieseni cu vârsta peste 65 de ani au murit de pneumonie, la Iași, în ultima săptămână iar medicii infectionisti trag un semnal de alarma populatiei sa respecte regulile de igiena pentru ca ne aflam in plin sezon gripal. Spitalele de profil sunt pline cu pacienti cu infectii respiratorii, iar unii dintre ei au fost internati chiar in Sectiile de Terapie Intensiva. Romania este la un pas sa declare epidemie de gripa dupa ce numarul de cazuri a crescut 3 saptamani la rand.  

Cazurile de infecții respiratorii virale au explodat în ultima lună a lui 2022, camerele de gardă ale spitalelor fiind pline.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „Exista foarte multi adulti care ajung in urgenta cu infectii respiratorii. Apeleaza la 112, sunt adusi cu ambulanta. Cei care nu au complicatii cardiovasculare sau boli cronice preexistente metabolice, gastrointestinale si hepatice merg catre Spitalul de Boli Infectioase. cei care au opatoligie specifica Spitalului Clinic Sf. Spiridon ajung aici. Descoperim ca au agravat starea si i-a determinat la 112 a fost o infectie respiratorie, fie o viroza, fie o pneumonie, fie o bronhopneumonie„.

În rândul celor mici, cateva sute au ajuns la spital iar o parte dintre ei au dezvoltat complicații precum pneumonia.

Florin Roșu – manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: „În Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași avem toate resursele necesare, din punct de vedere al personalului, medicației, al serviiciilor necesare pentru a îngriji în cele mai bune condiții pacienții care dezvoltă aceste afecțiuni. În plus luăm toate măsurile pentru protejarea acestora.  De aceea, în următoare perioadă, începând  cu data de 06.01.2023, se suspendă programul de vizită al aparținătorilor”.

La Spitalul de Boli Infecțioae sunt internați 98 de pacienți cu afecțiuni virale ale aparatului respirator, dintre care 22 sunt copii. Aproape o treime din pacienții adulți se află sub tratament și îngrijire pentru gripă. În rândul celor mici, din cei 22 de pacienți 13 au fost deja confirmați cu virus gripal, cinci sunt în investigații medicale, iar trei dintre ei au dezvoltat complicații precum pneumonia.