382 de ucraineni sunt înregistratți ăn evidențele agențiilor teritoriale din subordinea ANOFM

descărcare

382 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii. Dintre aceștia 240 sunt nou angajați pe piața muncii prin intermediul ANOFM.

Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri industria textilă, muncitori în domeniul construcţiilor, violonist, şofer, meserii din industria HORECA, reprezentanţi comerciali etc.

–     171 angajatori și-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 3.334 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Arad, Timiş, Satu-Mare.

Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt:

–      restaurante; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea încălţămintei; fabricare material rulant; fabricarea altor fire şi cabluri electronice şi electrocasnice.

pentru următoarele meserii:

–      ambalator manual; muncitori necalificaţi; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; confecționer-asamblor articole din textile; ajutor ospătar, manipulant etc.

Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se periodic în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării.

Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.