31 de migranți s-au înecat pe Canalul Mânecii

foto: TheGuardian
Liderii britanici și francezi s-au acuzat reciproc după ce circa 31 de persoane au murit încercând să traverseze Canalul Mânecii în cel mai mortal incident de la începutul actualei crize a migrației.
Într-o convorbire telefonică cu Boris Johnson, miercuri seară, președintele francez Emmanuel Macron a subliniat „responsabilitatea comună” a Franței și Regatului Unit și i-a spus lui Johnson că se așteaptă la o cooperare deplină și că situația nu va fi folosită „în scopuri politice”, a declarat Élysée.
34 de persoane au fost considerate a fi pe barcă atunci când sa scufundat miercuri, ceea ce a dus la ceea ce Organizația Internațională pentru Migrație a spus că a fost cea mai mare pierdere unică de vieți omenești din Canal de când a început să colecteze date în 2014. Doi supraviețuitori sunt la terapie intensivă.
Premierul britanic a reînnoit apelurile ca Franța să fie de acord cu patrulele comune ale poliției de-a lungul coastei Canalului Mânecii și a declarat că incidentul de miercuri a scos în evidență modul în care eforturile autorităților franceze de a patrula plajele lor „nu au fost suficiente”.
„Am avut dificultăți în a convinge unii dintre partenerii noștri, în special pe cei francezi, să facă lucrurile într-un mod în care credem că situația merită. Înțeleg dificultățile cu care se confruntă toate țările, dar ceea ce ne dorim acum este să facem mai mult împreună – și aceasta este oferta pe care o facem.” , a declarat el miercuri.
Francezii s-au opus anterior ofertelor Regatului Unit de a trimite agenți de poliție și ai Forțelor de Frontieră pentru a monta patrule comune, pe fondul îngrijorărilor cu privire la implicațiile pentru suveranitatea națională.
Macron a solicitat, de asemenea, o reuniune de urgență a miniștrilor guvernului european și un impuls imediat de finanțare pentru agenția de frontieră a UE, Frontex. Guvernul Franței organizează joi dimineață o ședință de urgență pentru a discuta următorii pași.
„Franța nu va lăsa Canalul Mânecii să devină un cimitir”, a spus Macron.
Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a cerut coordonarea cu Regatul Unit, afirmând că „răspunsul trebuie să vină și din partea Marii Britanii”.
Camera Comunelor urmează să organizeze o dezbatere privind „numărul de migranți care sosesc ilegal în Regatul Unit cu barca” chiar înainte de amiază, joi, potrivit unui program parlamentar recent publicat.
Vorbind la Newsnight, ministrul pentru conformitatea imigrației, Tom Pursglove, a confirmat că Johnson a reînnoit o ofertă anterioară pentru poliția britanică și ofițerii Forței de Frontieră de a lua parte la patrule comune cu francezii și a spus că ultimul incident a arătat că cele două țări trebuie să-și aprofundeze cooperarea.
„Premierul și președintele Macron au avut exact această discuție în această seară. Este un lucru pe care sunt foarte dornic să-l văd întâmplându-se. Este cazul ca în trecut să ne-am oferit să găzduim și să ajutăm cu patrule comune. Cred că acest lucru ar putea fi de neprețuit pentru a ajuta la abordarea acestei probleme. Chiar sper ca francezii să reconsidere această ofertă”, a spus el.
Un purtător de cuvânt al lui Johnson a declarat că cei doi lideri au fost de acord cu urgența intensificării eforturilor comune de prevenire a trecerilor mortale. Aceștia au subliniat, de asemenea, importanța colaborării îndeaproape cu Belgia și Țările de Jos, precum și cu alte țări de pe continent.
Primarul orașului Calais, Natacha Bouchart, a declarat că britanicii sunt cei care sunt de vină și i-a cerut lui Johnson „să-și asume responsabilitățile”.
„Guvernul britanic este de vină. Cred că Boris Johnson a ales, în ultimul an și jumătate, în mod cinic să dea vina pe Franța”, a spus ea, potrivit presei franceze.
Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate benzi de transport din lume, iar curenții sunt puternici. Traficanții de persoane suprasolicită de obicei dinghiele, lăsându-i abia pe linia de plutire și la mila valurilor în timp ce încearcă să ajungă pe țărmurile britanice.
Ambele țări cooperează pentru a opri migrația peste Canalul Mânecii, dar se acuză reciproc că nu au făcut suficient – iar problema este adesea folosită de politicienii de ambele părți care împing o agendă anti-migrație.
Darmanin a declarat într-o conferință de presă la Calais că printre cei care au murit în tragedia de miercuri s-au numărat cinci femei și o fată. El a spus că barca care s-a scufundat a fost „foarte fragilă” și a comparat-o cu „o piscină pe care o arunci în aer în grădina ta”.
El a spus că se crede că 34 de persoane încercau să traverseze Canalul Mâencii în seara tragediei și nu a fost clar din ce țară veneau victimele .
Patru suspecți de traficanți au fost arestați, dintre care doi s-au prezentat ulterior în instanță, a precizat el.
Organizațiile caritabile pentru refugiați au solicitat guvernului să salveze vieți prin deschiderea unor rute sigure pentru ca solicitanții de azil să solicite să vină în Marea Britanie fără a lua la mare.
„În fiecare zi, oamenii sunt forțați să-și părăsească casele fără nicio vină proprie. Acum este momentul să punem capăt tacticii crude și ineficiente de a încerca să-i pedepsim sau să-i alungăm pe cei care încearcă să găsească siguranță în țara noastră”.
O percheziție de urgență a fost declanșată miercuri, în jurul orei 14, când o ambarcațiuni de pescuit a tras un semnal de alarmă după ce a depistat mai multe persoane pe mare, în largul coastelor Franței.
Pe 11 noiembrie, un total de 1.185 de persoane au ajuns în Anglia cu barca, cele mai multe într-o singură zi. Peste 25.700 de persoane au făcut călătoria periculoasă spre Marea Britanie în bărci mici în acest an – de trei ori mai mult decât totalul pentru întregul an 2020, potrivit cifrelor oficiale.