31 de ieșeni au murit în weekend din cauza Covid-19

244495689_348991280333425_2710263505993355321_n

Număr record de decese în valul IV. În weekend, 31 de ieșeni infectați cu Sars-CoV-2 au murit. În curțile spitalelor sunt sunt, zilnic, cozi de ambulanțe, iar autoritățile sanitare caută soluții pentru suplimentarea numărului de locuri la ATI. Capacitatea de tratare a pacienților a ajuns la limită și medicii cer lockdown.

„Curtea spitalului este asaltată şi ocupată în totalitate de ambulanţe cu pacienţi suspecţi sau pozitivi care urmează să fie consultaţi de către medicii specialişti. Marea majoritate vor necesita internare, în schimb, locuri disponibile nu mai sunt. Vom iniţia tratamentul, îngrijirea şi monitorizarea lor în interiorul ambulanţelor. Pacienţii sunt în proporţie de peste 99% nevaccinaţi, de aceea am susţinut şi îmi menţin sfatul medical: singura armă împotriva pandemiei este vaccinarea, iar în momentul de faţă, lockdown-ul este necesar imperios! Dacă nu ne vaccinăm şi nu impunem măsuri restrictive, legale şi corect epidemiologic, sistemul medical va ceda”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Ieri, erau internați 760 de bolnavi cu forme medii sau severe ale bolii, din care 86 se aflau la Terapie Intensivă. Inclusiv în spitalele care oferă suport ATI pentru afecţiuni particulare toate paturile sunt ocupate: 6 la Spitalul de Copii, două la Maternitatea „Elena Doamna” şi 4 la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”. Persoanele care ajung cu ambulanța la unitățile medicale așteaptă până la trei ore.

„Suntem în cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am imaginat. Dacă nu ne vaccinăm şi nu impunem măsuri restrictive, legale şi corect epidemiologic, sistemul medical va ceda. În momentul de faţă, nu sunt libere paturi ATI”, a mai adăugat dr. Florin Roșu.

1.140 de cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în ultimele două zile în judeţul Iaşi, conform raportărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Incidența cazurilor în municipiu a ajuns la 9.25 la mia de locuitori. Cea mai mare valoare înregistrată este în Valea Lupului, unde incidența a ajuns la 13.77.