31 de ani de la manifestația din Piața Unirii împotriva comunismului

131698215_327063588262039_7525717801713981734_n

31 de ani de la primul semnal de incepere a Revolutiei Romaniei. Pe 14 decembrie 1989, in Piata Unirii, la orele 16, o mana de persoane s-au adunat in centru revoltandu-se impotriva conducerii acelor vremuri. La fel ca in fiecare an, astazi la Iasi s-a tinut un moment de reculegere pentru acel inceput care avea sa aduca sfarsitul regimului comunist. De asemenea, de la ora 18.00, in Piata Unirii, un grup de tineri ieseni au adus aminte despre Revolutia pornita de la Iasi.

Pe 14 decembrie 1989 un grup de intelectuali ieseni s-au adunat in Piata Unirii manifestand impotriva regimului comunist. Asociatia Frontul Popular Roman a impartit manifeste de la om la om si a cerut iesenilor sa iasa in strada. Revolta s-a finalizat cu arestarea membrilor asociatiei, iar astazi, la fel ca in fiecare an, acestia au venit pentru a aduce coroane de flori si pentru a le aminti iesenilor ce s-a intamplat in urma cu 31 de ani in urma.  

Casian Maria Spiridon – poet

A fost cumplit. Am fost anchetati, batuti, calcati in picioare de catre fortele de securitate. Cu gandul foarte clar, cine este deasupra noastra?Le-am spus foarte clar, deasupra noastra este numai Dumnezeu, a fost o miscare curata, romaneasca.

Impinsi de nevoi si neajunsuri, au decis sa iasa in Piata Unirii pentru a le prezenta iesenilor situatia economica a Romaniei.

Casian Maria Spiridon – poet

Nu mai aveam nicio sansa, noi romanii in 89. Se stinsese lumina in toata Romania. Eram cred ca ultima tara din Europa, eram intr-o sitiuatie economica dezastruoasa

Daca a inceput sau nu Revolutia Romana la Iasi au fost intrebarile care s-au pus ani de zile.

Mihai Chirica- primar Municipiul Iasi

Iasul a dat startul, s-a extins in Timisoara si Bucuresti. Oamenii de atunci au fost niste oameni foarte curajosi si valorosi, cei care au facut Revolutia de la Iasi, dar din pacate nu au fost si apreciati de societate.

Revolutia semnata in cartile de istorie a inceput din Timisoara si s-a extins in restul tarii pana cand s-a obtinut democratia romanilo.