300 de urgente in doar 24 de ore la UPU Iasi

300 de prezentari s-au consemnat ieri in Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul Sf. Spiridon. Cele mai frecvente probleme medicale au fost cele gastrointestinale. Medicii spun ca unele cazuri au necesitat internare si interventii chirurgicale.

Consumul excesiv de alcool si alimente au fost principalele probleme cu care medicii s-au confruntat in cea mai aglomerata garda din acest inceput de an.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „Prima zi de luni a anului, o gardă tradițional grea în urgență și la fel s-a întâmplat și în acest an. 300 de prezentări în 24 de ore, ceea ce înseamnă foarte mult. Marea majoritate a patologiei a fost cea cu viză gastrointestinală, multe situații de hemoragii digestive superioare severe, multe situații de boli hepatice, cronice complicate, cu decompensări vasculare și paremchimatoase, cazuri grave. Pe de altă parte, multă patologie gastrointestinală secundară consumului de alcool și de alimente, nu întotdeauna potrivite, nu întotdeauna în cantitățile potrivite, acum în zilele de sărbătoare”.

Iesenii si-au facut un obicei sa apeleze la medici in ultima instanta, cand problema medicala se acutizeaza.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „Au fost și foarte multe traumatisme, căderi pe gheață, pe zăpadă, în urmă cu câteva zile, persoane care au stat acasă și care au venit, abia luni la spital. Internări în ortopedie sau rezolvări în urgență cu monitorizarea pacienților mai departe în ambulator. Și patologia cardiovasculară a revenit, multe decompensări cardiovasculare la pacienți care au rămas acasă în ultimele zile, în ultima săptămână și care au venit abia ieri la spital”.

In ultimele zile a crescut numărul pacienților suspecți de Covid 19 și cazurile de gripă.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU- SMURD Iași: „Constatăm atât în dispecerat, cât și în Unitatea de Primiri Urgențe și creșterea numărului pacienților cu suspiciune infecție Covid 19. Au fost și cazuri de Terapie Intensivă transferate către Iași. Sunt în continuare mai mulți pacienți pozitivi decât au fost în luna decembrie în fiecare zin noului an 2022. Din fericire, nu cazuri foarte severe. Sperăm să se păstreze un număr mic de infectări și un număr foarte mic de cazuri de Terapie Intensivă. Au apărut și primele cazuri de gripă pe care le-am diagnosticat, și pe care le-am transferat către Spitalul de Boli Infecțioase”.

In Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sf. Spiridon a crescut si numarul de pacienți care au intrat in stop cardiorespirator, majoritatea cazurilor inregistrandu-se la pacienti trecuti de 65 ani. 

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!