30% dintre ieșeni se prezintă târziu la oftalmolog

oftalmologie

Medicii oftalmologi din Iași trag un semnal de alarma. 30 % dintre pacienții care se prezintă în spital cu probleme ale vederii ajung prea târziu la control și riscă pierderea vederii. Acest fenomen s-a amplificat odata cu pandemia de Covid – 19.

La Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” au ajuns anul trecut câteva zeci de persoane cu afecțiuni severe. Medicii au identificat două aspecte ale infecției cu COVID-19 în această perioadă. În primă fază, boala care odată contactată poate da modificari la nivelul ochiului, iar pe altă parte, frica de a se prezenta la spital.

„Există o frică pentru ca nu vor să vina în aglomerație, nu vor să aibă contact cu alți pacienți și din acest motiv practic ei nu vin. Pe alta parte, ei nu-și cumpără la timp medicamentele sau nu le iau prin proramele naționale la timp și acest lucru duce la situații grave. După cum spuneam, este vorba despre pacienți cu glaucom la care nervul optic este afectat ireversibil și practic în timp se pierde vederea, scade câmpul vizual”, spune prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie Iași.

30% dintre pacienții care s-au prezentat în anul 2021 la clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Sf. Spiridon au întârziat cu mult controlul, fiind în stare foarte gravă.

IN 02.19

Unii intârzie și vin după două-trei săptămâni. Ce riscă acești pacienți care se prezintă mult prea târziu la control? Riscă să rămână cu o vedere foarte slabă la ochiul care a fost afectat și bineînțeles să fie ireversibil. Procentual, cred că putem spune peste 30% din pacienți. Ceea ce vedem noi la nivelul spitalului nostru, vin cu complicații foarte, foarte severe”, a adăugat Camelia Bogdănici.

În cadrul clinicii nu a mai fost efectuat un transplant de cornee de la jumătatea anului trecut.