30 de donatori de sânge în medie la Centrul de Transfuzii

donatii sange

Numarul donatorilor de sange este in continua scadere la Iasi. De la o medie de 50 persoane care se prezentau saptamanal la Centrul de Transfuzii Sanguine Iasi acum abia 30 de donatori mai sunt dispusi sa dea sange in conditiile unor cereri ridicate ale spitalelor.

Lavinia Scripcariu, director CTRS Iasi

Am avut si zile cu un numar mai mare de donatori. In general in cursul saptamanii numarul donatorilor este mai mic. In ultima perioada constatasem o crestere a numarului de donatori la sfarsitul saptamanii, in ziua de vineri, dar astazi ziua de vineri ne da peste cap si constatam ca numarul este mic. Am avut o medie aproximativ de 50 de persoane care au donat, insa in ultimele zile chiar numarul acestora a scazut sub 30 de persoane.

Necesarul de sange este in continuare ridicat la nivelul spitalelor iesene. 

Lavinia Scripcariu, director CTRS Iasi

Avand in vedere ca este un oras mare, cu solicitari foarte multe, cu un numar mare de spitale si datorita faptului ca sunt internate persoane din celelalte judete, la nivelul spitalelor iesene, consumul si solicitarile sunt mari, de aceea avem nevoie zilnic de donatori la nivelul Centrului de Transfuzii. Zilnic avem nevoie si as aminti si de acel tip de component sanguin, concentratul trombocitar, care este un component sanguin al carui termen de valabilitate nu este mai mare de 5 zile.

Pe langa cele 7 tichete acordate in mod normal de Centrul de Transfuzii, in luna august a acestui an, primaria Iasului a decis acordarea de facilitati banesti suplimentare, catre donatorii de sange si donatorii de plasma, pe perioada pandemiei. Peste 700 ieseni au beneficiat pana acum de aceste tichete.

Mihai Chirica, primar Iasi

Pana in momentul de fata au beneficiat de acordarea acestor tichete suplimentare, 754 de donatori de sange si 64 de donatori de plasma. In total au fost distribuite 5278 de tichete de masa.