291 copii din Gropnita consultati oro-dentar in cadrul unei campanii initiate de DSP Iasi

Incepand de ieri s-a demarat proiectul ❞𝐄𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̗𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚̆𝐭̗𝐢𝐢 𝐨𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐜𝐮 𝐯𝐚̂𝐫𝐬𝐭𝐚 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝟔 𝐬̗𝐢 𝟏𝟒 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐫𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̗𝐮𝐥 𝐈𝐚𝐬̗𝐢❞, inițiat de Direcția de Sănătate Publică Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Crucea Roșie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T Popa” Iași și Universitatea Apollonia din Iași.

Astfel, pe parcursul acestei săptămâni, inițiatorii acestui program vor fi prezenți la Gropnița și Romanești, unde vor avea loc prezentări și expuneri. Luni, marți și miercuri vor fi evaluați din punct de vedere al statusului oro-dentar 291 de copii din Gropnița, iar joi și vineri se va realiza aceeași evaluare la 135 de copii din Românești.

Proiectul își propune ca pe o durată de aproximativ 2 ani să se evalueze toți copiii din mediul rural din județul Iași cu vârstă cuprinsă între 6 și 14 ani, însumând cu aproximație 37.000 de copii. Scopul acestui proiect este de a informa, conștientiza și educa în privința comportamentelor de igienă orală în cadrul populației țintă și de a se obține date concrete în ceea ce privește evaluarea incidenței și prevalenței afecțiunilor orale, precum și a anomaliilor dento-maxilare pentru copiii din mediul rural cu vârsta cuprinsă între 6-14 ani. De asemenea, se urmărește îndrumarea copiilor de vârstă 6-14 ani depistați cu o patologie din sfera oro-maxilo-facială către cabinetele stomatologice în vederea tratamentului în funcție de afecțiunea depistată.

„În mediul rural adresabilitatea pentru cabinetele stomatologice este foarte mică şi că nu există cabinete de medicină şcolară. De aceea este foarte important să ne implicăm şi să avem o acţiune prin care să ajungem la fiecare copil din fiecare şcoală, să facem o evaluare a sănătăţii orale a acestor copii, să facem educaţie pentru sănătatea orală, să le explicăm regulile de igienă orală, reguli de igienă personală şi alimentară şi în acest fel să depistăm din timp afecţiunile orale şi apoi să direcţionăm copiii către tratament”, a explicat 𝗖𝗼𝗿𝗶𝗻𝗮 𝗚𝐢̂𝘀𝗰𝗮̆, 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̗𝗶𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗦𝗮̆𝗻𝗮̆𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗣𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮̆ 𝗜𝗮𝘀̗𝗶.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *