28 de muzee din regiunea Moldovei pot fi vizitate virtual

muzeu

Ieri, a fost lansat website-ul www.muzeedelasat.ro, care permite tururi virtuale 3D interactive, fotografii și informații documentate pentru 28 de muzee din zona rurală a Moldovei.

Platforma Muzee de la sat a apărut la inițiativa unor tineri din Botoșani și Iași, al căror proiect a câștigat, prin concurs, co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Prin intermediul acestuia, 28 de muzee din zona rurală a regiunii Moldova beneficiază de o îmbunătățire a imaginii lor în mediul online.

Platforma a fost lansată pe 1 decembrie 2021 și cuprinde tururile virtuale a 28 de muzee din 27 de sate. Turul virtual al fiecărui obiectiv cultural este unul 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță. În plus, acestea sunt integrate și în Google Street View, Google Maps și Google Earth.

O altă țintă a proiectului este de a perfecționa imaginea muzeelor, acest lucru făcându-se cu ajutorul fotografiilor, al textelor documentate și al videoclipurilor de prezentare.

În septembrie 2021 a debutat etapa de culegere a datelor și a durat 21 de zile. În această perioadă, echipa s-a deplasat la fiecare obiectiv cultural și a adunat informațiile care să vă ghideze în turul virtual. În total, au fost parcurși peste 5500 de km în cele 8 județe ale Moldovei. Pentru ca materialele să ajungă în această formă au fost necesare câteva săptămâni de prelucrare.

Platforma www.muzeedelasat.ro este gratuită și disponibilă în limbile română și engleză. Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de Europa FM și De la sat, un proiect editorial dedicat mediului rural.
În viitor, este vizată extinderea proiectului „Muzeul – de pe uliță pe ecran” la nivelul întregii țării. În acest fel se va obține o radiografie a muzeelor din spațiul rural românesc.