28 de femei din Suceava vor răspunde în fața instanței după au încasat ilegal indemnizații de creșterea copilului în valoare de 1,4 milioane de lei

foto_instanta

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 28 de inculpate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: înşelăciune prev. de art. 244 al.1 și 2 din Codul Penal, uz de fals (înscrisuri sub semnătură privată și înscrisuri oficiale.
Inculpatele au indus în eroare Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, prezentând ca adevărată fapta mincinoasă că ar fi îndeplinit condițiile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului, reușind să obțină acest venit prin mijloace frauduloase, folosind adeverințe de venit falsificate emise de două societăţi comerciale și adeverințe privind îndeplinirea stagiului de cotizare emise de Casa Județeană de Pensii Suceava, cunoscând că nu atestă împrejurări corespunzătoare adevărului.

Prin depunerea declaraţiilor de venit către organul fiscal, inculpatele au determinat pe funcţionarii publici din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava, să comită, fără vinovăție, infracțiunea de fals intelectual, prin emiterea de adeverințe privind stagiul de cotizare al celor 28 de inculpate cu date care nu corespund adevărului.

Prejudiciul creat bugetului de stat prin activitatea infracţională a inculpatelor este de 1.397.009 lei.

În cauză s-au aplicat măsuri asigurătorii privind sechestrulasupra unor bunuri imobile cu valoarea estimativă de 38.000 euro, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul reparării pagubei produse prin infracțiune, până la concurența sumei de 1.397.009 lei.

La data de 22.09.2021, pe numele a două dintre inculpate a fost luată măsura preventivă a reţinerii, pentru 24 de ore, ulterior faţă de acestea fiind instituită măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal care nu înfrâng, sub nicio formă, principiul prezumţiei de nevinovăţie.